Τουρκία: Δικηγόροι επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν για δεύτερη φορά στη φυλακή

Νέα επίσκεψη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσα στη φυλακή πραγματοποίησαν οι δύο δικηγόροι του. Ο ιστορικός ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης κρατείται από το 1999.

Οι δικηγόροι Νεβρόζ Ουϊσάλ και Ρεζάν Σαρίτσα κατάφεραν να πάνε στη φυλακή όπου κρατείται ο Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά για πρώτη φορά μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Είχαν πάρει άδεια και στις 2 Μαΐου να επισκεφθούν τον πελάτη τους για πρώτη φορά από το 2011, όμως η επίσημη απόφαση για την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί πριν από οκτώ χρόνια στον Οτσαλάν ήρθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Οτσαλάν είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Παρά τη σχεδόν πλήρη απομόνωση στην οποία κρατείται, ο Οτσαλάν παραμένει ηγετική προσωπικότητα της εξέγερσης των Κούρδων.

Μετά την επίσκεψη της 2ας Μαΐου οι δικηγόροι του μετέφεραν μήνυμα του Οτσαλάν με το οποίο καλούσε τους εκατοντάδες ανθρώπους που κάνουν απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής του να μην βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που φάνηκε να τείνει το χέρι στην τουρκική κυβέρνηση που ανησυχεί για τις διεκδικήσεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία, όπου μια κουρδική πολιτοφυλακή ελέγχει μεγάλες περιοχές, ο Οτσαλάν ζήτησε «να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες» της Άγκυρας στη Συρία.

Η άρση της απαγόρευσης να τον επισκέπτονται οι δικηγόροι του Οτσαλάν έγινε σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους για τις νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου μετά την ακύρωση των εκλογών που κέρδισε στα τέλη Μαρτίου η αντιπολίτευση.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος των Κούρδων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν είχε υποψήφιο και στήριζε αυτόν της αντιπολίτευσης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here