Η Ζιμπάμπουε επιδοτεί τις δημόσιες μεταφορές, λόγω πληθωρισμού


Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε πρόκειται να επιχορηγήσει τις δημόσιες μεταφορές και να μειώσει τα τέλη καυσίμων κατά περισσότερο από 50%, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο του αχαλίνωτου πληθωρισμού στους φτωχότερους πολίτες της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών George Guvamatanga.

Η υποστήριξη θα κοστίζει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, δήλωσε ο Γκουβαματάγκα τηλεφωνικά τη Δευτέρα. “Μια ποσοτικοποιημένη, προϋπολογισμένη και στοχοθετημένη επιδότηση είναι μια καλή επιδότηση”, είπε. Η περικοπή των δασμών αναμένεται να αντισταθμίσει την αναμενόμενη άνοδο των τιμών των καυσίμων, πρόσθεσε.

Το μέτρο εισήχθη καθώς η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών εισέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς συναλλάγματος. Οι εισαγωγείς καυσίμων δεν θα λαμβάνουν πλέον το συνάλλαγμα τους από την κεντρική τράπεζα, αλλά θα το αγοράζουν στη διατραπεζική αγορά, δήλωσε ο Guvamatanga.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2017, προσπαθεί να αναστηλώσει μια καταρρέουσα οικονομία προσελκύοντας επενδύσεις και διορίζοντας ως υπουργό Οικονομικών έναν οικονομολόγο, όχι έναν πολιτικό, τον Mthuli Ncube. Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι στο 76%, ο υψηλότερος από το 2008, ενώ στην αγορά υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων.

Εκτός από την εισφορά των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια στους λεγόμενους nostro λογαριασμούς των εξαγωγέων και ακόμα άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια αναμένονται εντός 60 ημερών, δήλωσε ο Guvamatanga. Η κυβέρνηση θα εισαγάγει μέτρα για να καταστήσει την αγορά πιο διαφανή, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ