Η προληπτική λήψη αντιβιοτικού μετά τον τοκετό μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων

Πολλές νέες μητέρες θα μπορούσαν να αποφύγουν τις επώδυνες και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις, αν λάμβαναν αντιβιοτικά αμέσως μετά τον τοκετό, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό The Lancet.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών μετά τη γέννα μειώνει σχεδόν σημαντικά αυτές τις λοιμώξεις και θεωρούν ότι αυτή η πρακτική πρέπει να καθιερωθεί, ιδίως για όσες γυναίκες γεννούν μωρό με υποβοηθούμενο τοκετό, κυρίως με εμβρυουλκία, που όμως μπορεί να μεταφέρει μικρόβια – η εμβρυουλκία είναι η υποβοήθηση της εξόδου της κεφαλής του εμβρύου με ειδικά όργανα, τους εμβρυουλκούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάριαν Νάιτ πραγματοποίησαν μια μελέτη σε 27 μαιευτήρια περιλαμβάνοντας 3.420 γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα (1.715) πήρε αντιβιοτικό αμέσως μετά τον τοκετό ενώ η άλλη (1.705 γυναίκες) πήρε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).

Διαπιστώθηκε ότι κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό μόνο το 11% όσων είχαν πάρει αντιβιοτικό (αμοξυκιλλίνη) έπαθε λοίμωξη, ενώ το ποσοστό ήταν 19% μεταξύ των γυναικών που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Μεταξύ όσων γυναικών έπαθαν κάποια λοίμωξη, υπήρξε σημαντική μείωση στις επικίνδυνες περιπτώσεις σήψης στην ομάδα των αντιβιοτικών (0,6%) σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα (1,5%).

Συνολικά, και σε βάθος χρόνου, η χρήση αντιβιοτικών ήταν μικρότερη στην πρώτη ομάδα, καθώς στη συνέχεια λιγότερες γυναίκες χρειάστηκαν αντιβιοτικά, σε σχέση με εκείνες της δεύτερης ομάδας.

Εκτιμήθηκε ότι για κάθε 100 επιπρόσθετες δόσεις αντιβιοτικών ως προληπτικό μέτρο μετά τη γέννα, 168 δόσεις αντιβιοτικών θα μπορούσαν αργότερα να αποφευχθούν λόγω λιγότερων λοιμώξεων.

Υπολογίσθηκε ότι αν υιοθετείτο μια πολιτική καθολικής χορήγησης αντιβιοτικών αμέσως μετά τον τοκετό, θα επιτυγχανόταν μια μείωση κατά 17% στη συνολική χρήση τους από τις νέες μητέρες.

«Tα ευρήματα αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντιβιοτικά, καθώς και άλλων οργανισμών, που δεν συνιστούν την προληπτική χρήση ρουτίνας των αντιβιοτικών στους υποβοηθούμενους τοκετούς», δήλωσε η Νάιτ.

Οι λοιμώξεις μετά τη γέννα αποτελούν σοβαρή αιτία ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παθαίνει κάποια λοίμωξη μετά από υποβοηθούμενο τοκετό. Στις ανεπτυγμένες χώρες τέτοιες λοιμώξεις ευθύνονται για περίπου το 5% των θανάτων μητέρων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here