Αυστρία: Σενάρια νέας συγκυβέρνησης του Κουρτς με την εθνικιστική ακροδεξιά.

Παρά το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, δεν αποκλείεται νέα συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα του νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παρά τη γενική κατακραυγή που προκαλεί η “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που συνταράσσει από την περασμένη Παρασκευή την Αυστρία και οδήγησε σε διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν αποκλείεται μία νέα συγκυβέρνηση των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγούνταν του κυβερνητικού συνασπισμού τους.

Η θέση αυτή, που προκαλεί τεράστια έκπληξη εν μέσω της συνεχιζόμενης διεθνούς κριτικής για την “Υπόθεση Ίμπιζα”, με πρωταγωνιστές τον πρώην αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε και τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Γιόχαν Γκουντένους, διατυπώθηκε το μεσημέρι σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, από τον υπουργό Παιδείας Χάιντς Φάσμαν, ο οποίος στην κυβέρνηση Κουρτς εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, προέρχεται όμως από το Λαϊκό Κόμμα του.

Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος θεωρείται από τους σχετικά μετριοπαθείς του κυβερνητικού επιτελείου του Κουρτς, διατεινόταν πως οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν, όπως επίσης μπορούν να διδαχθούν επιπλέον και τα κόμματα, και ο ίδιος δεν πιστεύει πως κάποιος θα πρέπει να σπάζει για πάντα τις συνεργασίες του.Αυστρία: Νέος γάμος στη σκιά του σάλου

Τόνισε επίσης ότι θα χαιρέτιζε τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, αναφέροντας ότι θεωρεί σκόπιμο να δοθεί άδεια ελέγχου, ενώ υποστήριξε πως σίγουρα χρειάζεται να υπάρξει διαλεύκανση της “Υπόθεσης Ίμπιζα” ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού.

Μετά την προχθεσινή αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών που προέρχονταν, όπως και ο Κικλ, από το συγκυβερνών έως την Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα οδηγήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την συμπλήρωση των κενών που προέκυψαν στην κυβέρνηση από την απουσία πλέον των έως τώρα υπουργών των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προτείνει προσωπικότητες που ορκίστηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η ορκωμοσία αποτελεί τη νέα εξέλιξη των επακόλουθων από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει από την περασμένη Παρασκευή (17.5.2019) την Αυστρία, με πρωταγωνιστές τους παραιτηθέντες αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε και τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Γιόχαν Γκουντένους.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου, πρόκειται να συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής η πρόταση μομφής εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς, την οποία κατέθεσε το κόμμα “Λίστα Τώρα” της αντιπολίτευσης,.

Ως προς την στάση των τεσσάρων πλέον κομμάτων που απαρτίζουν την αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκρατικό, Κόμμα των Ελευθέρων, ΝΕΟΣ και Λίστα Τώρα), επικρατεί πλήρης ασάφεια, παρά το γεγονός ότι όλα επιζητούν μία απομάκρυνση του Κουρτς και της μειοψηφικής πλέον κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματός του.

Το Κόμμα των Ελευθέρων επιδιώκει την ανατροπή του πιθανόν για εκδικητικούς λόγους απέναντί του, ενώ τα άλλα τρία κόμματα, ακριβώς σε σχέση με τις “μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Ελευθέρους”.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here