Τα 4 συμπτώματα της πρεσβυωπίας και πώς αντιμετωπίζεται


Η πρεσβυωπία είναι ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα, το οποίο προκύπτει συνήθως στην μέση ηλικία του ανθρώπου (40 – 45). Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς κι ως μια μορφή αναπηρίας, καθώς δυσκολεύει πάρα πολύ τον πάσχοντα στην καθημερινότητά του.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα 4 τυπικά συμπτώματα της πρεσβυωπίας:

Δυσκολεύσετε ιδιαίτερα να δείτε από κοντινή απόσταση
Σταδιακά, η κοντινή όραση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Τα γράμματα φαίνονται ολοένα και πιο μικρά και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε.

Μάλιστα, όταν υπάρχει πρεσβυωπία, οι… πάσχοντες αναρωτιούνται και διαμαρτύρονται γιατί τα πάντα γράφονται ολοένα και πιο μικρά: Οδηγίες, τηλεοπτικό πρόγραμμα, συνταγή, κατάλογος συστατικών, SMS κλπ.

Εκτός από την ανάγνωση, άλλες καθημερινές ασχολίες όπως το ράψιμο και ο χειρισμός μικρών εξαρτημάτων καθίστανται όλο και πιο δύσκολες, διότι όλα όσα είναι κοντά είναι θολά.

Από την άλλη πλευρά, δεν επηρεάζεται η μακρινή όραση.

Η ανάγνωση, χωρίς γυαλιά, γίνεται στο μήκος του χεριού
Για να εστιάσει καλύτερα, ο πρεσβύωπας αυξάνει την απόσταση για να δει τι αναγράφεται. Συνήθως, ο πρεσβύωπας αυξάνει την απόσταση ανάγνωσης, δηλαδή, σταδιακά στηρίζει το βιβλίο ή το ημερολόγιό του, μέχρι να το κρατήσει τελικά στο χέρι.

Το φως δεν επαρκεί πλέον
Αυτή η δυσκολία να δούμε καλύτερα σε περίπτωση πρεσβυωπίας είναι έντονη σε χαμηλό φωτισμό. Έτσι, για να μπορέσει να δει καθαρότερα και να διαβάσει ευκολότερα, ο πρεσβύωπας χρειάζονται περισσότερο φως από ό, τι πριν.

Η μετάβαση από την μακρινή όραση στην κοντινή όραση γίνεται δύσκολη
Τέλος, η εναλλακτική εστίαση ενός μακρινού αντικειμένου σε ένα κοντινό αντικείμενο απαιτεί επιπλέον χρόνο προσαρμογής.

Πότε εκδηλώνεται η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία εκδηλώνεται περίπου στην ηλικία των 40-45 ετών. Εκδηλώνεται ως εξής: H πρεσβυωπία οφείλεται στη φθορά (με την γήρανση) του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού και ελάττωση της προσαρμοστικότητας (ικανότητα προσαρμογής εστίασης) του στις κοντινές αποστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

πρεσβυωπικά γυαλιά όρασης (διπλοεστιακά ή πολυεστιακά)
πολυεστιακούς φακούς επαφής
διαθλαστική χειρουργική
χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφθάμιου φακού και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, συνδυαστικά για την αφαίρεση του καταρράκτη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ