Η γλυκοζαμίνη συνδέεται με μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων


Η λήψη γλυκοζαμίνης σε μορφή συμπληρώματος σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια ανάλυση στοιχείων από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Η γλυκοζαμίνη έχει γίνει δημοφιλής ως διατροφικό συμπλήρωμα διατροφής, μεταξύ εκείνων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις. Αυτό μένει να τεκμηριωθεί επιστημονικά, ωστόσο μελετάται και ως προς το ρόλο της στην καρδιαγγειακή νόσο.

Ο καθηγητής Lu Qi από το Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank, που περιλαμβάνει πάνω από μισό εκατομμύριο Βρετανούς, άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές εστίασε σε 466.039 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, που είχαν απαντήσει σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, περιλαμβανομένης της γλυκοζαμίνης. Επίσης, εξέτασαν τους θανάτους από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια για μια περίοδο επτά ετών.

Σχεδόν ένας στους πέντε (19,3%) ανέφεραν λήψη γλυκοζαμίνης στην αρχή της μελέτης. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση γλυκοζαμίνης σχετιζόταν με 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου συνολικά και 9-12% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου.

Η σχέση μεταξύ γλυκοζαμίνης και στεφανιαίας νόσου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των καπνιστών (37% μειωμένος κίνδυνος), συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ (12%) και των πρώην καπνιστών (18%).

Οι παραπάνω συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η εθνικότητα, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή και η χρήση άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο Qi αποδίδει την επωφελή δράση της γλυκοζαμίνης στο ότι συντελεί σε μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί έναν γενικό δείκτη φλεγμονής στο σώμα. Η εντονότερη επίδρασή της στους καπνιστές αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Από την άλλη μεριά όμως, η λήψη γλυκοζαμίνης μπορεί να λαμβάνεται από ανθρώπους που ακολουθούν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ