«Είμαι θύμα απαγωγής», φωνάζει ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης που κρατείται στη Μόσχα για κατασκοπεία.


Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν, ο οποίος έχει συλληφθεί στη Μόσχα με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, δήλωσε ότι είναι θύμα απαγωγής με πολιτικά κίνητρα.

Ο Πολ Ουίλαν κατηγόρησε τους ανακριτές ότι του ασκούν πιέσεις στις συνθήκες απομόνωσης στις οποίες κρατείται, μεταδίδει ο δημοσιογράφος του ρωσικού πρακτορείου TASS από την αίθουσα του δικαστηρίου Λεφορτόφσκι στη Μόσχα.

«Με απειλούν, είμαι θύμα πολιτικής απαγωγής. Δεν έχω ιατρική περίθαλψη…δεν έχω πάρει ούτε ένα γράμμα.. προσπαθούν να μου ασκήσουν πιέσεις» δήλωσε ο Ουίλαν, ο οποίος κατηγόρησε τους ανακριτές ότι προσπαθούν να μειώσουν την αξιοπρέπειά του, ενώ ζήτησε από τους ξένους δημοσιογράφους να δώσουν προσοχή στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC Σάρα Ρέινσφορντ, «ο Ουίλαν είπε στον δικαστή ότι θέλει να διαμαρτυρηθεί για τον ανακριτή του από την υπηρεσία ασφαλείας FSB», υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειες του, οι προσβολές του και οι απειλές κατά της ζωής μου, δεν αρμόζουν σ έναν επαγγελματία και δεν πρέπει να επιτρέπονται». Η ίδια μετέδωσε ότι ο Ουίλαν ήταν γεμάτος θυμό, δεν έκρυβε τον θυμό του, ενώ ισχυρίσθηκε ότι υφίσταται συνεχώς βία και προσβολές, στην προσπάθεια των ανακριτών να τον μειώσουν.Μόσχα: Εξπρές του Μεσονυκτίου!

Ο Ουίλαν διαμαρτυρήθηκε για τις κακές συνθήκες κράτησης του, λέγοντας τα εξής: «Δεν έκανα μπάνιο επί δύο εβδομάδες, αναγκάσθηκα να κουρευτώ μόνος μου, δεν έχω πρόσβαση σε γιατρούς ούτε σε οδοντίατρο. Δεν πήρα τα βιβλία που μου είχαν στείλει πριν από δύο μήνες, δεν παίρνω γράμματα, τίποτα δεν φθάνει σε μένα, όλα κρατούνται , πρόκειται για μια τυπική τεχνική απομόνωσης ενός αιχμαλώτου».

Ο δικηγόρος του Ουίλαν, ο Βλαντίμιρ Ζερεμπένκοφ, προσπάθησε να επεξηγήσει και να… μετριάσει στην αγόρευσή του, τα όσα είπε ο Ουίλαν, λέγοντας ότι πραγματικές απειλές για την ζωή του και την υγεία του δεν υπήρξαν και τα όσα ανέφερε περί απειλών πρέπει να εκληφθούν μεταφορικά.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιέσεις που δέχεται ο Ουίλαν από την ανάκριση και δήλωσε ότι στους πέντε μήνες που κρατείται δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του και ως εκ τούτου πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Στο δικαστήριο παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ , της Ιρλανδίας και της Βρετανίας.

Το δικαστήριο Λεφορτόφσκι της Μόσχας, με σημερινή του απόφαση, παρέτεινε την προφυλάκιση του Ουίλαν έως τις 29 Αυγούστου.

Ο 48χρονος Πολ Ουίλαν, ο οποίος έχει εκτός από την αμερικανική υπηκοότητα, την καναδική, τη βρετανική και την ιρλανδική, εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας στην αμερικανική εταιρεία Borg Warner, η οποία έχει την έδρα της στο Μίσιγκαν και παράγει διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2018, άνδρες της FSB τον συνέλαβαν στην Μόσχα με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία. Εν συνεχεία ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη βάσει του άρθρου 276 του ΠΚ της Ρωσίας ( περί κατασκοπείας). Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ