Οι κατηγορίες κατά Ασάνζ στις ΗΠΑ και οι προβληματισμοί για την ελευθερία του Τύπου


Στην απαγγελία κατηγοριών κατά του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ προχώρησαν την Πέμπτη οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, με βάση τον Νόμο περί Κατασκοπείας – μεταξύ άλλων νέων κατηγοριών – λόγω της δημοσιοποίησης εκ μέρους του διαβαθμισμένων πληροφοριών που του διέρρευσε η Chelsea Manning. Οι κατηγορίες φαίνεται να αποτελούν πεδίο αμφισβήτησης του τι μπορεί να προστατευθεί και τι όχι βάσει της Πρώτης Τροπολογίας Αναθεώρησης του αμερικανικού συντάγματος.

Το κατηγορητήριο των 18 κατηγοριών καλύπτει τη δραστηριότητά του από το 2010, όταν ο Ασάνζ δημοσίευσε τα διαβαθμισμένα έγγραφα που του προμήθευσε, ως αναλυτής των ενόπλων δυνάμεων, η Manning.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Ασάνζ συνωμότησε με την Manning προκειμένου να παραβιάσουν το δίκτυο υπολογιστών του στρατού για να αποκτήσει και να δημοσιεύσει χιλιάδες σελίδες διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα έγγραφα περιελάμβαναν τα ονόματα πληροφοριοδοτών του στρατού, οι οποίες, όταν δημοσιεύτηκαν, “δημιούργησαν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινες ζωές”, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οι υπόλοιπες 17 κατηγορίες έρχονται καθώς ο Ασάνζ βρίσκεται υπό το φάσμα πιθανής έκδοσής του στις ΗΠΑ, αφού ουσιαστικά απομακρύνθηκε παρά τη θέλησή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα. Ο Ασάνζ συνελήφθη μετά την αποκάλυψη, από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας από τις κατηγορίες που μέχρι τότε έμεναν απόρρητες, εκείνη για το ότι βοήθησε την Manning να σπάσει τον κωδικό ενός υπολογιστή.

Η έρευνα για βιασμό

Ταυτόχρονα, οι σουηδικές αρχές άνοιξαν εκ νέου την έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση από πλευράς του Ασάνζ στο έδαφος της Σουηδίας το 2009, τους οποίους ο ιδρυτής των WikiLeaks έχει διαψεύσει.

Οι Σουηδοί αξιωματούχοι επιδιώκουν επίσης να πετύχουν την έκδοση του Ασάνζ.

Οι ανησυχίες για ζητήματα ελευθερίας του λόγου

Εάν καταδικαστεί ο Ασάνζ, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της Πρώτης Τροπολογίας, θα δημιουργείτο ένα προηγούμενο δυνατότητας για την κυβέρνηση να διώκει εκδότες, δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με έναν ολόπλευρο πόλεμο ενάντια στην ελευθερία του Τύπου. Η απόκτηση διαβαθμισμένων πληροφοριών από καταγγέλλοντες (whistleblowers) θεωρείται οργανικό μέρος της δουλειάς των δημοσιογράφων.

“Με απλά λόγια, οι πρωτοφανείς κατηγορίες της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και του WikiLeaks είναι η πιο σημαντική και τρομακτική απειλή για την Πρώτη Τροποποίηση στον 21ο αιώνα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation).

Ωστόσο, το εάν ο Ασάνζ μπορεί να λογίζεται ως δημοσιογράφος είναι υπό συζήτηση για αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν προστατεύεται από την Πρώτη Τροπoλογία.

“Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος”, δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας (υπ. Δικαιοσύνης) John Demers, ο ανώτερος αξιωματούχος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

“Κανένας υπεύθυνος παράγοντας, δημοσιογράφος ή άλλος, δεν θα δημοσίευε ονόματα ατόμων γνωρίζοντας ότι πρόκειται για απόρρητες πηγές, εκθέτοντάς τους στους μέγιστους των κινδύνων”.

Πού βρίσκεται τώρα ο Ασάνζ;

Προς το παρόν εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση των όρων της εγγύησης του κατά τη διάρκεια της σουηδικής έρευνας σεξουαλικής επίθεσης.

Της Rachel Sandler

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ