Κουρτς: Δεν πάει στην αποψινή τελική προεκλογική εκδήλωση του ΕΛΚ στο Μόναχο.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δεν θα πάρει μέρος στην αποψινή τελική προεκλογική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μόναχο.

Όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, για λόγους κρατικού συμφέροντος κρίνεται αναγκαία η παραμονή του στη Βιέννη.

Η ματαίωση της μετάβασης Κουρτς στο Μόναχο, συνδέεται άμεσα με την “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο μέχρι πρόσφατα κυβερνητικός εταίρος του, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και το οποίο οδήγησε στην διάλυση του κυβερνητικού τους συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αυστρία. Κουρτς: Έρχεται η πρόταση μομφής

Ο άμεσος λόγος βέβαια της ματαίωσης της παρουσίας του στην συγκέντρωση στο Μόναχο, με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι η πρόταση μομφής που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την επαύριο των Ευρωεκλογών, την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου, πρόταση την οποία κατέθεσε το κόμμα “Λίστα Τώρα” της αντιπολίτευσης. Αυστρία: Σαββατοκύριακο στη βίλα του σκανδάλου προσφέρει στους αναγνώστες της εφημερίδα

Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων – όπως και ο Κικλ – από το συγκυβερνών έως την Τρίτη (28.5.2019), ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα οδηγήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε τέσσερις μήνες.

Ως προς την στάση των τεσσάρων πλέον κομμάτων που απαρτίζουν την αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκρατικό, Κόμμα των Ελευθέρων, ΝΕΟΣ και Λίστα Τώρα) κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, επικρατεί ασάφεια, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα επιζητούν μία απομάκρυνση του Κουρτς και της μειοψηφικής πλέον κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματός του, με το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ να είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει.

Το Κόμμα των Ελευθέρων επιδιώκει την ανατροπή του καγκελάριου προφανώς για εκδικητικούς λόγους απέναντί του, ενώ τα άλλα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθεροι και Λίστα Τώρα) την επιδιώκουν σε σχέση με τις “μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Ελευθέρους”.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here