Ισπανία: Πάνω από 200.000 μικροί ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα


Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για περίπου 200.000 μικρούς ελαιοπαραγωγούς στην Ισπανία, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα.

Οι μηχανοποιημένες εκμεταλλεύσεις, η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου και η πτώση της κατανάλωσης θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά 200.000 μικρών ελαιοπαραγωγών στην Ισπανία, γράφει η El Periodico de Catalunya

«Η εντατική μηχανοποίηση και η αύξηση του ανταγωνισμού απειλεί τη συνέχιση των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ισπανία», σύμφωνα με μελέτη της πολυεθνικής Deoleo, η οποία περιλαμβάνει brands όπως η Carbonell, η Koipe, Hojiblanca, Bertolli, Carapelli και Sasso. Η Deoleo προειδοποιεί ότι περίπου 200.000 Ισπανοί μικροί ελαιοπαραγωγοί είναι πιθανό να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ως αποτέλεσμα της αυξημένης διεθνούς παραγωγής, της συγκράτησης των τιμών και την πτώση της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Περίπου 300.000 οικογένειες στην Ανδαλουσία, στην Καστίλλη ,τη Βαλένθια, την Αραγονία και την Καταλονία πλήττονται άμεσα από την κρίση ,με αποτέλεσμα πάνω από 500.000 στρέμματα ελαιώνων να έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Ο συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Βιλάρ τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχει δέσμευση όλων των συντελεστών του κλάδου να διατηρηθεί ένα είδος ελαιώνα που έχει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό ρόλο, που είναι τυπικά ισπανικός».

«Πάνω από το 20% του παραδοσιακού μη μηχανοποιημένου ισπανικού ελαιώνα απειλείται άμεσα» γράφει η ισπανική εφημερίδα. Εκείνες που έχουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες είναι οι μικρές εκμεταλλεύσεις μεταξύ 4 και 12 στρεμμάτων. Το μέσο κόστος παραγωγής του ελαιολάδου ανά λίτρο και είδος καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 2,4 ευρώ στα μεγάλα αγροκτήματα και έως τρία ευρώ στα μικρά παραδοσιακά αγροκτήματα. Η διαφορά αυτή στο κόστος παραγωγής εξαλείφει από την αγορά τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο με συνολικές εκτάσεις 2,7 εκατ. εκτάρια παραγωγικών ελαιώνων να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια στρέμματα, το 90% των οποίων προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου. Προς το παρόν, οι εξαγωγές ελαιολάδου αποφέρουν στην ισπανική οικονομία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ ή το 15% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας.Οι τάσεις της αγοράς ελαιολάδου

Τα τελευταία έξι χρόνια, η παραγωγή ελαιολάδου έχει αυξηθεί καθώς στις 64 ελαιοπαραγωγικές χώρες καλλιεργούνται περίπου 50 εκατομμύρια στρέμματα με ελαιόδενδρα. Η κατανάλωση τα τελευταία εννέα χρόνια μειώθηκε σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα κατά 286.000 τόνους, αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια παραγωγή, εν αναμονή της εμφάνισης και της Κίνας στην αγορά, «αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από την κατανάλωση», τονίζεται στη μελέτη.

Δέκα ελαιόδενδρα φυτεύονται ανά δευτερόλεπτο στον κόσμο και σχεδόν το 40% του παραγόμενου ελαιολάδου προέρχεται από αποδοτικές εκμεταλλεύσεις, με κόστος 49% χαμηλότερο ανά εκτάριο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ