Να πάρω σκύλο ή γάτα;


Αποφάσισες να πάρεις κατοικίδιο και πολύ καλά έκανες. Υποθέτουμε ότι το σκέφτηκες καλά και είσαι διατεθειμένος να βάλεις στην οικογένειά σου ένα «μέλος» που απαιτεί φροντίδα, αγάπη και έξοδα.

Όμως βρίσκεσαι σε δίλημμα: σκύλο η γάτα;

Πάμε να το δούμε αντικειμενικά.

Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, μπορούν εύκολα να μείνουν σπίτι μόνες τους και είναι ό,τι πρέπει για εσένα που λόγω ωραρίου πρέπει να λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι. Χρειάζονται μόνο την άμμο για την τουαλέτα τους, το φαγητό τους και το νερό τους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε θέλουν παρέα έτσι;

Οι σκύλοι είναι πιο «αγαπούληδες», θα σου θυμίσουν παιδάκι (αν έχεις). Θέλουν τις βόλτες τους καθημερινά, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για εκτόνωση και τουαλέτα, αλλά και την άσκηση/παιχνίδι. Οι γάτες επίσης θέλουν παιχνίδι, όμως δεν έχουν πρόβλημα να παίξουν και μόνες τους, αρκεί να τους παρέχεις τα κατάλληλα εργαλεία.

Ο σκύλος μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα με τις διακοπές, μιας και πρέπει να βρεις pet friendly κατάλυμα για να τον πάρεις μαζί σου. Τα κουτάβια θα κάνουν περισσότερες ζημιές γενικά, αλλά και οι γάτες θα σου χαλάνε πάντα τους καναπέδες μιας και έχουν την τάση να «ακονίζουν» τα νύχια τους. Τα ονυχοδρόμια βοηθούν σε αυτό, όμως και πάλι μην περιμένεις να μείνουν ανέπαφα τα έπιπλά σου. Οι νυχιές είναι μονόδρομος. Επίσης οι γάτες έχουν έντονη την ανάγκη για εξερεύνηση σε οτιδήποτε είναι ψηλά (και ενίοτε κάνουν ζημιές).

Τα σκυλάκια χρειάζονται μπάνιο και ενίοτε grooming, ενώ οι γάτες συνήθως είναι πιο καθαρές μιας και αναλαμβάνουν το πλύσιμό τους μόνες τους.

Οι σκύλοι είναι σαφώς πιο συναισθηματικοί, δεν θεωρούνται αδίκως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, υπομονετικοί, υπάκουοι και πιο φιλικοί προς τα παιδιά σε σχέση με τις γάτες. Αρκεί φυσικά να εκπαιδευτούν σωστά και σε μικρή ηλικία. Οι γάτες πάλι είναι πιο αποστασιοποιημένες και αυτάρκεις.

Τρίχες! Κάποιες ράτσες σκυλιών δεν μαδάνε, όμως όλες μα όλες οι γάτες μαδάνε κάτι που μπορεί να αποδειχτεί εφιάλτης για τους νοικοκύρηδες – ή τους αλλεργικούς.

Η γάτα δεν εκπαιδεύεται, μπορεί να είναι ήρεμη αλλά μπορεί και να «βγει» άκρως… σπασοκλαμπάνια, αναλόγως χαρακτήρα.

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι ιδανική παρέα για τα παιδιά, ενώ φροντίζοντάς τον θα μάθουν να είναι πιο υπεύθυνα.

Τέλος, οι σκύλοι τρώνε συνήθως περισσότερο.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε, να ξέρετε πως δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία από το να έχεις έναν σκύλο να σε γλύφει, μια γάτα να σου γουργουρίζει και τους δύο να έρχονται και να ξαπλώνουν δίπλα σου στον καναπέ θέλοντας χάδια μετά από μια ζόρικη ημέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ