Πώς θα ξεκινήσεις να προπονείσαι στον δρόμο

Εάν πληκτρολογήσεις στο Google τη φράση «street workout» θα ανακαλύψεις με έκπληξη ότι την ίδια στιγμή κάνουν hit μαζί σου και μερικές ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες. Τα τελευταία δυο χρόνια η προπόνηση στο δρόμο έχει μετατραπεί στο πιο δημοφιλές εναλλακτικό είδος σωματικής δραστηριότητας, με χιλιάδες νέους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Είναι τίποτε καινούργιο; Όχι. Η άσκηση που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος ως αντίσταση είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Τότε γιατί η καλλισθενική προπόνηση στους δρόμους, στα πάρκα και τις αλάνες όλων των μεγαλουπόλεων του πλανήτη έγινε μανία;
Απάντηση: επειδή είναι μια free style προπόνηση, δημιουργική όσο και σκληρή και με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Επίσης, η προπόνηση στο δρόμο είναι δωρεάν, δηλαδή….

…κανονική παιδική χαρά για ενήλικες
Δεν χρειάζεσαι συνδρομή σε γυμναστήριο, ούτε εξοπλισμό. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ή προπονητικός μπούσουλας, παρά μόνο τεστοστερόνη, αδρεναλίνη και υψηλή ενέργεια που πρέπει να διοχετευτούν με όποιο τρόπο γίνεται. Γι’ αυτό και το street workout λατρεύεται από την πλειοψηφία των νέων παλικαριών, που διψούν για δυνατό σώμα (και επίδειξη) μέσα από ακροβατικές κινήσεις, φαντασμαγορικές έλξεις σε μονόζυγο, ιπτάμενες κάμψεις και ριψοκίνδυνες παραλλαγές κάθε άσκησης που μπορεί να εκτελεστεί με το ίδιο το σωματικό βάρος και μόνο.

Η κοινωνική πτυχή αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της ομορφιάς της προπόνησης στο δρόμο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μοιράζονται με αστραπιαία ταχύτητα στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργώντας μια νέα κάστα αθλουμένων με κοινό σκοπό.

Και, όπως φαίνεται από τον τεράστιο αριθμό επισκέψεων, τα δημοφιλέστερα βίντεο street workout εμπνέουν και ενθαρρύνουν όλο και περισσότερους νέους άντρες να μπουν στη φάση.

Πώς να ξεκινήσεις την προπόνηση στο δρόμο
Η αλήθεια ότι για να ακολουθήσεις μια τυπική σειρά καλλισθενικών ασκήσεων πρέπει το σώμα σου να έχει μια σχετική μυϊκή εμπειρία και μέτρια έως καλά επίπεδα αντοχής. Ο στόχος αυτού του προγράμματος προπόνησης στο δρόμο είναι να ενισχύσει περαιτέρω την αύξηση του μυϊκού όγκου και να τελειοποιήσει την ευλυγισία, την ισορροπία και την ανθεκτικότητα των αρθρώσεών σου.

Εκτελώντας τις παρακάτω ασκήσεις μέρα παρά μέρα θα μπορείς σε ένα διάστημα 6 εβδομάδων να προχωρήσεις σε πιο προχωρημένες ασκήσεις street workout.

Ζέσταμα
– 40 δευτερόλεπτα jumping jacks
– 15 burpees

Κυρίως πρόγραμμα
– 60 δευτερόλεπτα σανίδα
– 30 προβολές ποδιών
– 20 κατακλινείς κάμψεις (επί 3)

– 20 άλματα σε κουτί ή ψηλό σκαλί
– 60 δευτερόλεπτα πλάγιες σανίδες (30 για κάθε πλευρά)
– 15 βυθίσεις σε δίζυγο (επί 3)
– 30 ημικαθίσματα (επί 3)
– 10 pull ups (επί 2)
-10 άρσεις ποδιών (L-sit) κρεμασμένος από το μονόζυγο (επί 3).

Σημειώσεις:
– Από την εβδομάδα 1 έως και την 5 αύξανε σταδιακά την ένταση, λαμβάνοντας λιγότερη ανάπαυση ανάμεσα σε κάθε σετ άσκησης -οι ειδικοί λένε ότι ένα λεπτό ξεκούρασης είναι το μέγιστο για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των μυών σου.
– Την 6η βδομάδα προσπάθησε να πραγματοποιήσεις δυο γύρους του συνόλου του προγράμματος.

Μια ακόμη συμβουλή:
Οι καλλισθενικές ασκήσεις που οι περισσότεροι αθλητές street workout εκτελούν, ενέχουν πολλούς κινδύνους για τραυματισμούς. Και επειδή στο 99,9% των περιπτώσεων δεν υπάρχει προπονητής για να διασφαλίσει την ορθή ή όχι εκτέλεση των ασκήσεων, άκου προσεκτικά το σώμα σου και όχι τις παροτρύνσεις των γύρω σου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here