Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση


Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν, αλλά οι σοβαρές προκλήσεις που απειλούν την ΕΕ παραμένουν.

Καθώς οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέρχονται στο προσκήνιο οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Η ψήφος δεν θα πρέπει να αποσπά κανέναν από τα υπαρξιακής φύσεως προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποιεί σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, παρακολουθώντας τον «παλμό» των Ευρωεκλογών.

Όπως επισημαίνεται, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και μπορούν να συνοψιστούν στους εξής τρεις:

– Διαρκής επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας

– Μειούμενη ισχύς της ΕΕ στο διεθνές στερέωμα

– Πολιτική ηγεσία χωρίς όραμα

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ευρωπαίοι – ηγέτες και πολίτες – μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις τρεις προκλήσεις. Η διαδικασία των Ευρωεκλογών μπορεί να παρέχει σημαντική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ευρωεκλογές μπορούν να κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό, εάν από αυτές προκύψει μια πιο ισχυρή «δημοκρατική δυναμική».

Τα κακά νέα όμως, από την άλλη πλευρά, είναι πως τόσο οι ηγέτες, όσο και οι πολίτες, εξακολουθούν να ζουν σε άρνηση, αγνοώντας το πόσο εύθραυστα είναι όσα αποκτήθηκαν στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη εθελοτυφλεί. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξυπνήσουν προτού να είναι αργά. Εάν δεν το πράξουν, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τη μοίρα της Σοβιετικής Ένωσης», έχει προειδοποιήσει, άλλωστε, ο Τζορτζ Σόρος. Μια προειδοποίηση που πολλοί έχουν αγνοήσει…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ