«Αν κάνω μια συμφωνία με το Ιράν, θα είναι μια καλή και σωστή συμφωνία, όχι σαν αυτή που έκανε ο Ομπάμα, η οποία έδωσε στο Ιράν τεράστια χρηματικά ποσά και έναν σαφή, ανοιχτό δρόμο για την απόκτηση πυρηνικών όπλων», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth.
«Η συμφωνία μας είναι ακριβώς το αντίθετο, αλλά κανείς δεν την έχει δει ούτε ξέρει ποια είναι. Δεν έχει καν ολοκληρωθεί η πλήρης διαπραγμάτευση ακόμη. Μην ακούτε λοιπόν τους ηττημένους να επικρίνουν κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα. Σε αντίθεση με εκείνους πριν από εμένα, που θα έπρεπε να είχαν λύσει αυτό το πρόβλημα πριν από πολλά χρόνια, εγώ δεν κάνω κακές συμφωνίες!», κατέληξε.
Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Αμερικανών και πρέπει να αποδεχτούν τους όρους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του πολέμου, της καταβολής αποζημιώσεων και της άρσης των κυρώσεων», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ibrahim Rezaei, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Ιρανικού Κοινοβουλίου.
«Δεν έχουμε διαπραγματευτεί με την Αμερική σχετικά με τα αποθέματά μας σε εμπλουτισμένο ουράνιο. Διαπραγματευόμαστε για την αναγνώριση του δικαιώματος του Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Δεν σκοπεύουμε να κατέχουμε πυρηνικά όπλα και η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος σε αυτόν τον πόλεμο. Μια εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα είναι μεταξύ των όρων που τηρεί το Ιράν», πρόσθεσε.
Ρούμπιο: «Η πυρηνική συμφωνία δεν μπορεί να αυτοσχεδιαστεί σε 72 ώρες»
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν δεν μπορεί να επιτευχθεί «σε 72 ώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στους New York Times. Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, μια συμφωνία με το Ιράν έχει κερδίσει περιφερειακή υποστήριξη, αλλά μια πυρηνική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί «σε 72 ώρες, αυτοσχεδιάζοντας». Τα σχόλια του Ρούμπιο έρχονται μετά την εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους διαπραγματευτές του «να μην βιαστούν να καταλήξουν σε συμφωνία» με το Ιράν για τον τερματισμό του τρίμηνου πολέμου. «Δεν το καθυστερούμε. Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά τεχνικά ζητήματα. Δεν μπορείς να καταλήξεις σε πυρηνική συμφωνία σε 72 ώρες, αυτοσχεδιάζοντας», δήλωσε ο Ρούμπιο στους Times σε μια σύντομη συνέντευξη. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε επτά ή οκτώ χώρες στην περιοχή που υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.


