Εκλογές 2019: Ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα – Ο Τσίπρας έθεσε το δίλημμα


Το δίλημμα των εθνικών εκλογών έθεσε χθες (27.05.2019) ο Αλέξης Τσίπρας μια μέρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος του. «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας έτσι τις βάσεις του αφηγήματος βάση του οποίου θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου αναζητούν την τακτική που θα ακολουθήσουν στην προεκλογική περίοδο ώστε να θέσουν με σαφήνεια το δίλημμα της κάλπης, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν το θυμικό των πολιτών.

Η πλήρης αποτίμηση για το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν έχει γίνει ακόμα καθώς τα συλλογικά όργανα θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες. Η αίσθηση που υπάρχει ωστόσο στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά μπορεί να κερδηθεί. Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην ομιλία που έκανε ο Τσίπρας… not! video, pics

Ακριβώς αυτό είπε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές της Κυριακής καλώντας τα στελέχη του κόμματος του να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτή την δύσκολη μάχη.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν έχουν κριθεί«, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τους αντιπάλους του «να μην συμπεριφέρονται ωσάν να είναι εξουσία, ας συγκρατήσουν την αλαζονεία τους, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο«.

Αναφερόμενος στις πιθανές αιτίες της ήττας και στο μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες πολίτες στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «οφείλουμε να πούμε στο λαό ότι λάβαμε το μήνυμά του. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα, κάναμε λάθη, κάναμε συμβιβασμούς και κάποιους απογοητεύσαμε. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Κάποιοι μπορεί να μας χρεώνουν ότι πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση είχαμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη γιατί πιστεύουμε σε ένα κοινωνικό μετασχηματισμό». Και συνέχισε: «κάποιες στιγμές με αυτή τη δίψα μπορεί να γίναμε βολονταριστές, να πιστέψαμε ότι μόνο η βούληση αρκεί. Τώρα ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε».

Είπε ακόμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και τόνισε: «χάσαμε μια μάχη αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να θυμίσει ότι το κρίσιμο δεν είναι αν πέσεις αλλά αν θα σηκωθείς. «Μαζί να σηκωθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και το δίκιο».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι υπάρχει αφετηρία, το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων, δηλαδή το 24% του εκλογικού σώματος. «Αριθμός ψηφοφόρων σχεδόν αντίστοιχος αυτών που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014», όπως είπε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ