Σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο


Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο είναι άκρως απαραίτητος, ενώ πλέον όλα τα αυτοκίνητα από τις αρχικές τους εκδόσεις εφοδιάζονται είτε με air condition είτε με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό στις πιο ακριβές εκδόσεις. Ωστόσο, για να λειτουργεί σωστά αλλά και για να γίνεται ορθή χρήση πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες τους οποίους παραθέτουμε παρακάτω:

Σωστή συντήρηση κλιματιστικού:

Μία φορά το χρόνο (ή ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός του κλιματιστικού, έλεγχος καλής λειτουργίας και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας, όπου συσσωρεύονται βρομιές και μικροοργανισμοί. Σε περίπτωση που έχει πέσει η απόδοση του κλιματισμού, τότε η πιο πιθανή αιτία είναι να χρειάζεται συμπλήρωση με φρέον, κάτι που γίνεται μόνο σε συνεργεία και κοστίζει γύρω στα 20-40 ευρώ. Σε χειρότερη περίπτωση ενδέχεται να έχει τρυπήσει κάποια σωλήνωση ή να έχει χαλάσει ο συμπιεστής, που σημαίνει μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης.

Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση καλό είναι ο κλιματισμός να λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το χειμώνα, έτσι ώστε να λιπαίνονται οι τσιμούχες του συστήματος και να μην ξεραίνονται και κατόπιν να τρυπάνε. Παράλληλα το φίλτρο του κλιματισμού καμπίνας θα πρέπει να αφαιρείται και να καθαρίζεται δύο φορές τον χρόνο. Στην αγορά υπάρχουν και σπρέι απολύμανσης για την εξαφάνιση των μικροοργανισμών και των δυσάρεστων οσμών.

Διαβάστε ακόμα: Πως να δροσίσεις γρήγορα το εσωτερικό του αυτοκινήτου

Δε βάζουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό πριν ανάψει ο κινητήρας γιατί τραβάει πολύ ρεύμα από τη μπαταρία, ενώ πριν θέσουμε εκτός λειτουργίας τον κινητήρα καλό είναι να σβήνουμε τον κλιματισμό, αυξάνοντας έτσι τη μακροζωία του συμπιεστή.

Η χρήση του κλιματισμού μειώνει την απόδοση του κινητήρα γιατί αντλεί σημαντική ενέργεια με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να επιταχύνει σε πιο αργούς ρυθμούς και ο κινητήρας να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Κάτι που γίνεται περισσότερο αισθητό σε χαμηλής ισχύος μηχανικά σύνολα.

Σωστή χρήση κλιματιστικού:

Όταν εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο το οποίο έχει «βράσει» ύστερα από πολύωρη αναμονή στον καυτό ήλιο, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα προκειμένου να φύγει ο πολύ θερμός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην καμπίνα. Η τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών είναι ιδανική καθώς αντανακλά ένα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας. Ποιο οικονομική λύση είναι η τοποθέτηση αντιηλιακής προστασίας στο εμπρός παρμπρίζ για να μην καίγεται έστω το ταμπλό και να πιάνεται το τιμόνι, διαφορετικά καίει υπερβολικά.

Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμικού σοκ από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην κατά πολύ χαμηλότερη του εσωτερικού του αυτοκινήτου μέσω της χρήσης κλιματισμού δεν ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στη χαμηλότερη δυνατή σκάλα. Ειδικά στα συστήματα ηλεκτρονικού κλιματισμού μια ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου και επιλογή «auto» που ρυθμίζει αυτόματα την θερμοκρασία.

Ποτέ δεν κατευθύνουμε τη ροή του κρύου αέρα πάνω στο σώμα μας ειδικά μάλιστα όταν είμαστε ιδρωμένοι, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος ψύξης. Για την πιο γρήγορη απόδοση του κλιματιστικού ρυθμίζουμε την ανακύκλωση αέρα, ωστόσο ενεργοποιούμε σταδιακά και την είσοδο εξωτερικού αέρα για να έρχεται στην καμπίνα φρέσκο οξυγόνο.

Διαβάστε ακόμα: Συντήρηση και έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου

Απαγορεύεται το κάπνισμα με τον κλιματισμό σε λειτουργία και κλειστά τα παράθυρα. Η ατμόσφαιρα στην καμπίνα γίνεται αποπνικτική, δημιουργούνται μύκητες στο σύστημα κλιματισμού και μετά το εσωτερικό ποτίζει σε κάθε του επιφάνεια με την άσχημη μυρωδιά από το τσιγάρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ