Φορολογικές δηλώσεις 2019: Πότε λήγει η προθεσμία – Τσουχτερά πρόστιμα


Βασικά σημεία για τη σωστή συµπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2019 πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι,ώστε να αποφύγουν ταλαιπωρία αλλά και τσουχτερά πρόστιμα. 

Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου, τη φορολογική τους δήλωση για το 2019.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντας την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Τα πρόστιμα αν ξεχάσουµε να υποβάλουμε τη δήλωσή µας:

Δηλώσεις χωρίς φόρο (πιστωτικές και μηδενικές): Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις) επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ (περ. α’ της παρ. 1 σε συνδυασμό µε την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54).

Για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη µη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή (άρθρο 54 παρ. 1 π ερ. β’, σε συνδυασμό µε τις διατάξεις των περ. β’, γ’ και δ’ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου), καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων (άρθρο 54 παρ. 1 περ. γ’ ) επιβάλλεται, κατά περίπτωση:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
  • Πρόστιμο 250 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, και
  • Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ