Ακάρ: Είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων


«Είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Για την αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που είχε επαφές στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, ο Χουλούσι Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα μετά από μια σειρά επαφών που θα ακολουθήσουν, να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με philenews.com, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ μέσα από μια τουρκική φρεγάτα, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία συμπεριφέρεται στη βάση Αρχών και καθόλου εγωιστικά.

«Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν οι αδελφοί μας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου”. Με κανένα τρόπο δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου”. Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας εμάς, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοώντας την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου”, ανέφερε εννοώντας τα κατεχόμενα.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε «ας κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ας πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς», ανέφερε.

Είπε επίσης, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του ιδίου με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη, έστειλαν μια αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα.

«Για μια βδομάδα εργάστηκαν στην Αθήνα, ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους. Οι πλευρές ακούνε η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα πολύ θετικό και αμοιβαίας κατανόησης και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών θα έχουμε αποτέλεσμα. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν οι πλευρές αλλά λέμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν αναμένει θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο λόγω και της συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων στην περιοχή, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «πότε, πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων. Αυτά παρακολουθούνται στενά ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές αλλά η μεγαλύτερη μας ευχή είναι να μην εμπλακούν σε πόλεμο», ανέφερε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ