Εντερικό μικροβίωμα: Μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στις γυναίκες

Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Πρόκειται για τρισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την υγεία μας. Κάποια είναι ευεργετικά και κάποια άλλα όχι.

Τώρα μια μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Βιολογίας Max Planck, διαπίστωσε ότι η ηλικία και το φύλο ενός ατόμου επηρεάζουν σημαντικά την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος.

Η νεαρή ηλικία συνδέθηκε θετικά με την βακτηριακή ποικιλομορφία του εντέρου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά οι νέες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες.

«Θέλαμε να εξετάσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν από το πρώιμο στάδιο της ενήλικης ζωής μέχρι τη μέση ηλικία και αν αυτές οι αλλαγές επηρεάζονται από το φύλο και την ηλικία. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το μικροβίωμα μιας γυναίκας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποικιλία από αυτό ενός άνδρα και ωριμάζει νωρίτερα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Varykina Thackray, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο.

Η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο γυναικείο έντερο μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες του φύλου.

«Επειδή τα κορίτσια περνούν στην εφηβεία νωρίτερα από τα αγόρια, το μικροβίωμα των ανδρών μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καλύψει τη διαφορά», σχολίασε η Thackray.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος 8.900 ενηλίκων, ηλικίας από 20 έως 69 ετών, από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές: τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κολομβία και την Κίνα.

Μέχρι τα 45
Στους συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κολομβία, η βακτηριακή ποικιλομορφία συσχετίστηκε θετικά με τους νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 20-45 ετών), αλλά μειωνόταν στην ηλικία των 40 ετών. Δεν παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση στην ηλικία 45-69 ετών.

«Οι διαφορές που εντοπίσαμε στο εντερικό μικροβίωμα μεταξύ ανδρών και γυναικών τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής ήταν λιγότερο εμφανείς στη μέση ηλικία. Η μελέτη δείχνει ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα συνεχίζει να διαφοροποιείται μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου», δήλωσε ο Thackray.

Πάντως, βρέθηκε μικρή συσχέτιση της βακτηριακής ποικιλομορφίας με την ηλικία ή το φύλο στους συμμετέχοντες που κατάγονταν από την Κίνα.

«Η ιδέα ότι το φύλο και η ηλικία παίζουν ρόλο στην ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να μην είναι καθολική. Είναι πολλή ακόμα η δουλειά που απαιτείται σε μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουμε τις επιδράσεις παραγόντων όπως η εφηβεία, τα επίπεδα στεροειδών ορμονών και τα ορμονικά αντισυλληπτικά στη διαφοροποίηση του εντερικού μικροβιώματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής», δήλωσε η Thackray.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ