Η “κρυμμένη” γειτονιά του Άμστερνταμ που οι ντόπιοι κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό!


Ποια είναι η “κρυμμένη” γειτονιά του Άμστερνταμ; Η Cornelis Schuytstraat είναι αυτή η hip & chic γωνιά που δεν έχει τις τουριστικές ορδές της Dam Square ούτε το λάγνο touch της περίφημης «Red Light district» αλλά και τίποτα να ζηλέψει από την καλλιτεχνική γειτονιά Jordaan και από τις λαμπερές βιτρίνες των 9 Streets!

Γιατί η Cornelis Schuytstraat είναι ταυτόχρονα και ρομαντική και hip και απόλυτα σικάτη, αλλά και πολύ τυχερή που παραμένει ακόμα το best secret των Amsterdammers!

Οι Ολλανδοί την αποκαλούν «μικρή και σνομπ» του Άμστερνταμ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι δύσκολα θα τη βρείτε ακόμα και στους τοπικούς τουριστικούς οδηγούς, αφού δεν ακολουθεί την πεπατημένη!

Με την ατίθαση προσωπικότητά της, τα ψαγμένα hip καταστήματα, το μυστήριο και τη γοητεία μιας low profile star, είναι… μια μικρή, ήσυχη γειτονιά με χαρακτηριστικά κτήρια «ντυμένα» με τουβλάκι, πυργίσκους και κουκλίστικες σοφίτες, που αναπτύσσεται σε έναν οικιστικό ιστό γύρω από την αριστοκρατική οδό Cornelis Schuytstraat και την εξίσου γοητευτική Jacob Obrechtstraat. Εκτός από το απόλυτο μυστικό των κατοίκων της, γίνεται και έρωτας με την πρώτη ματιά για τους επισκέπτες της!

Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι είναι κάπου χαμένη στο χάρτη του Άμστερνταμ, απεναντίας δεσπόζει νότια του ιστορικού του κέντρου, στα όρια του δημοφιλέστατου πάρκου Vondelpark, πολύ κοντά στην Leidseplein, που τις νύχτες πάλλεται από ενέργεια και μόλις 5΄ με τα πόδια από την αστραφτερή Pieter Cornelisz Hooftstraat με τις πανάκριβες boutiques και τη διάσημη Πλατεία των Μουσείων (Museumplein).

Όσο για την ονομασία της; Την οφείλει στον Ολλανδό συνθέτη Cornelis Schuyt (1557-1616).

Δεκάδες concept stores με δημιουργίες ανερχόμενων σχεδιαστών, brasseries και bistros με προσωπικότητα, hip and chic cafés σε κάθε της γωνιά και φινετσάτους θαμώνες, τι άλλο να θέλει μια γειτονιά από την καθημερινότητά της…; Και τι καλύτερο για εμάς από το να παρκάρουμε το ποδήλατό μας και να πάρουμε τους δρόμους και τα στενά για να ανακαλύψουμε την κάθε σπιθαμή της!

Τι να δείτε…

Έχοντας πάντα στο μυαλό μου το μότο «για να πιάσεις τον παλμό μιας πόλης δεν έχεις παρά να ασπαστείς για λίγο τις συνήθειες των κατοίκων της», ακολουθώντας κι εγώ τα ίχνη τους, πριν ξεχάσω τι μέρα, τι ώρα και τι χρονιά έχουμε… στα δεκάδες καταστήματα της Cornelis Schuytstraat, λέω να κυλιστώ στο γρασίδι του Vondelpark, του διασημότερου πάρκου στις Κάτω Χώρες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από εδώ περνούν 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Δεν με νοιάζει όμως τι κάνουν οι άλλοι, με νοιάζει ότι εδώ η δροσιά της χλόης, η ανεμελιά των περαστικών, η χάρη των σκύλων που εδώ κάνουν πάρτι…, οι λιμνούλες, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, οι σημύδες και οι σπάνιοι θάμνοι, οι αγριόπαπιες, οι ερωδιοί, αλλά και τα υπαίθρια γλυπτά μου χάρισαν ένα αξέχαστο πρωινό, πιο τονωτικό και από μια κούπα καφέ!

Και τώρα σαν καλός Amsterdammer… θα πάρω ξανά το ποδήλατό μου και με φόρτσα στο πετάλι εκμεταλλεύομαι τη γειτνίαση με τη διάσημη Πλατεία των Μουσείων, όπου εδώ δεσπόζουν το Εθνικό Μουσείο Rijksmuseum (Ρεϊκσμουζέουμ), το Μουσείο Van Gogh («Φαν Χοχ» προφέρεται στα Ολλανδικά), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Stedelijk (Στέντελεϊκ), αλλά και το μεγαλοπρεπές Μέγαρο Μουσικής Concertgebouw.

Πρόλαβα μια επίσκεψη στο Mουσείο Van Gogh και ομολογουμένως ένιωσα ένα δέος όταν βρέθηκα face to face με αυτά τα θαύματα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου, που εκτίθενται με χρονολογική σειρά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του, με αποκορύφωμα το έργο «Οι Πατατοφάγοι» και μια εκδοχή από τα «Ηλιοτρόπια».
Είσοδος: €19. Καθημερινά 09:00-17:00, Παρ. 09:00-22:00
(Museumplein 6, www.vangoghmuseum.nl).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ