Οι 3 ποιότητες των ζωδίων: Παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά ζώδια.


Οι 3 ποιότητες των ζωδίων

Εξίσου σημαντική με τα 4 στοιχεία που κατηγοριοποιούνται τα ζώδια (Φωτιά, Γη, Αέρας και Νερό), είναι η διαίρεσή τους σε ποιότητες, σε 3 ομάδες, που καθεμία από αυτές συμπεριλαμβάνει 4 ζώδια:

Η ποιότητα του κάθε ζωδίου μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του και κυρίως για τον τρόπο που αντιδρά στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει μέσα στην πορεία της ζωής του. Όπως και με τα στοιχεία, έτσι και με τις ποιότητες, υπάρχουν όλες σε έναν αστρολογικό χάρτη, με κάποιες να υπερτερούν έναντι κάποιων άλλων.

Όσο θα μπαίνουμε πιο βαθειά στην κατανόηση της αστρολογίας και των συμβόλων της, θα αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζώδια λειτουργούν σε άξονες. Για παράδειγμα, αν σχεδιάσουμε έναν κύκλο και βάλουμε τα 12 ζώδια στη σειρά το ένα μετά το άλλο κατά μήκος του, όταν θα ενώσουμε κάθε τετράδα από τις παραπάνω, θα παρατηρήσουμε ότι σχηματίζεται ένας Μεγάλος Σταυρός (το οποίο αποτελεί και συγκεκριμένη αστρολογική όψη). Αυτός ο σχεδιασμός δημιουργεί παράλληλα και 4 τετράγωνα, άλλη μία εξαιρετικά σημαντική όψη, είτε μιλάμε για την ύπαρξή τους σε έναν γενέθλιο αστρολογικό χάρτη είτε για μία διέλευση κάποιου πλανήτη που τετραγωνίζει κάποιο σημείο του ωροσκοπίου.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι όλοι οι αστρολογικοί χάρτες εμπεριέχουν και τα 12 ζώδια (λόγω της ύπαρξης των οίκων), απλά σε κάποιους μπορεί να εμφανίζεται λιγότερο ή περισσότερο μία ποιότητα, κάτι που μας δίνει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητα του ατόμου, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του.
Παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά ζώδια
Παρορμητικά ζώδια (Κριός – Ζυγός – Καρκίνος – Αιγόκερως)
Κάθε ένα από τα ζώδια που ανήκουν στον παρορμητικό σταυρό σηματοδοτεί και την έναρξη μιας εποχής (οι οποίες εναλλάσσονται, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε στο Βόρειο ή στον Νότιο ημισφαίριο της γης). Για αυτό το λόγο, τα ζώδια αυτά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που τα διέπουν και με το τι εκφράζουν, συμβολίζουν τα νέα ξεκινήματα.

Τα παρορμητικά ζώδια αφορούν τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και τους τομείς που εμπεριέχουν ένα συγκρουσιακό στοιχείο:

Κριός: Εγώ > Ζυγός: Εμείς
Καρκίνος: Οικογένεια > Αιγόκερως: Καριέρα

Τα άτομα που έχουν πολλά ζώδια που ανήκουν στην παρορμητική ποιότητα στον αστρολογικό τους χάρτη, τείνουν να βλέπουν την σύγκρουση σαν μία εξωγενή ενέργεια και όχι σαν κάτι που να προέρχεται από τους ίδιους και γι’ αυτό συχνά μπορεί να δημιουργούν κρίσεις, χωρίς προφανή λόγο. Από την άλλη, η ικανότητά τους να μην «κολλάνε» σε δυσάρεστες καταστάσεις και να αναζητούν το νέο και καλύτερο, τους προσδίδει δυναμισμό και διάθεση για δράση και συχνά τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από ανταγωνιστικότητα και λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν το πάνω χέρι.
Ολυμπία

Σε περίπτωση που η παρορμητική ποιότητα ανιχνεύεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα άτομο, τότε η διάθεσή του για μία νέα αρχή τείνει να γίνεται υπερβολική, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση αυτού που ξεκινάει, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το άτομο υστερεί στην ανάληψη πρωτοβουλίας, καθιστώντας απαραίτητη την κινητοποίησή του από άλλους.

Γενικά πάντως, ο παρορμητικός τύπος έχει την ανάγκη να θέτει στόχους και είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τον χωροχρόνο όντας ικανός να αντιλαμβάνεται πλήρως το «εδώ και τώρα».
Σταθερά ζώδια (Ταύρος – Σκορπιός – Λέων – Υδροχόος)
Ενώ τα παρορμητικά ζώδια συμβολίζουν την έναρξη των εποχών, τα σταθερά αφορούν τις περιόδους που ακολουθούν αυτών, όπου η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει και δεν φαίνονται σημάδια αλλαγής στον ορίζοντα. Εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να εδραιωθεί αυτό που άρχισε και να διατηρηθεί μέχρι να φτάσει το τέλος του ώστε να προετοιμαστεί το καινούριο από τα μεταβλητά ζώδια.

Σε αντίθεση με τον παρορμητικό τύπο και την τάση του για αλλαγή, ο σταθερός τύπος τείνει να προσκολλάται στις καταστάσεις όντας υπομονετικός, αλλά και δυσκίνητος. Τα άτομα που έχουν πολλούς πλανήτες σε ζώδια που ανήκουν στον σταθερό σταυρό, χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται σε κάθε αντίξοη συνθήκη, μιας και φημίζονται για την επιμονή και την αντοχή τους.

Και εδώ παρατηρούμε τις αντίθετες ενέργειες μεταξύ των απέναντι ζωδίων με τον Ταύρο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο από μία υλιστική άποψη ενώ ο Σκορπιός προσκολλάται στην συναισθηματική πλευρά των πραγμάτων. Η υπερηφάνεια και ο εαυτός απασχολούν έναν Λέοντα ενώ ο Υδροχόος εμμένει στις ιδέες του και γενικότερα την κοινωνία.

Αν η σταθερή ποιότητα ανιχνεύεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα αστρολογικό χάρτη, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που φημίζεται για το πείσμα και τις αμετακίνητες απόψεις του, σε σημείο που πολλές φορές φτάνει στην αδράνεια. Η έλλειψη της σταθερής ενέργεια από την άλλη, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με τον τύπο αυτό να χαρακτηρίζεται από έλλειψη αντοχής και ανικανότητας να επιμείνει στις θέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα σταθερά ζώδια είναι αξιόπιστα και αποφασιστικά με τεράστια αποθέματα δύναμης, τα οποία μένει μόνο να καταφέρουν να κινητοποιηθούν για να τα εκδηλώσουν.
Μεταβλητά ζώδια (Δίδυμοι – Τοξότης – Παρθένος – Ιχθείς)
Τα ζώδια που ανήκουν στον μεταβλητό σταυρό βρίσκονται στο τέλος των εποχών, όπου προετοιμάζεται το έδαφος για τη νέα εποχή που θα ακολουθήσει. Αυτή η μεταβαλλόμενη χρονική περίοδος δίνει στον μεταβλητό τύπο το χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας γι’ αυτό που ακολουθεί, αλλά και της προσαρμοστικότητας στην επερχόμενη αλλαγή. Για αυτό το λόγο τα άτομα που έχουν πλανήτες σε μεταβλητά ζώδια διακρίνονται για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες, αλλά και για την τάση τους να αποφεύγουν την μονιμότητα των καταστάσεων απλά αλλάζοντας πορεία. Αυτό τους το χαρακτηριστικό ευθύνεται για το γεγονός ότι δε θέτουν μακροχρόνιους στόχους ή τους αλλάζουν με εξαιρετική ευκολία.

Ακούραστοι και ευέλικτοι, οι μεταβλητοί τύποι ασχολούνται με τις πληροφορίες και τις ιδέες (Δίδυμοι-Παρθένοι), τη φιλοσοφία και την πίστη (Τοξότες-Ιχθείς) νιώθοντας την ανάγκη να εξερευνήσουν το μυστήριο της ζωής.

Το θέμα με την ύπαρξη πολλών πλανητών σε ζώδια του μεταβλητού σταυρού είναι ότι τα άτομα αυτά λόγω της συνεχούς κίνησης και αέναης αλλαγής συχνά καταβάλλονται από άγχος και γίνονται υπερβολικά ασταθή, αφού αλλάζουν συνεχώς θέση επηρεαζόμενοι από τους άλλους, ενώ η έλλειψή της μεταβλητής ποιότητας σε έναν αστρολογικό χάρτη, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες προσαρμογής σε νέες συνθήκες, με αποτέλεσμα το άτομο να απορρίπτει κάθε επερχόμενη αλλαγή.

Σε γενικό επίπεδο πάντως, οι μεταβλητοί τύποι είναι εξαιρετικοί στην συνύπαρξή τους με τους άλλους και ικανοί να δέχονται κάθε νέα πραγματικότητα, απλά με το να προσαρμόζονται σε αυτή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ