Βενεζουέλα: Ειδικό σύμβουλο για να ξεπεραστεί η κρίση όρισε η ΕΕ

Διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Βενεζουέλα φιλοδοξεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε σήμερα τον ισπανικής και ουρουγουανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτη και διπλωμάτη Ενρίκε Ιγκλέσιας ως ειδικό σύμβουλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για να διοργανωθούν νέες εκλογές.

Η ΕΕ, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας κρίσης με χώρες της Νότιας Αμερικής, ελπίζει πως ο Ιγκλέσιας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πειστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη Βενεζουέλα να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης και πρώην πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, θεωρείται από διπλωμάτες ότι έχει τις επαφές και τον τρόπο για να μιλήσει τόσο με τον Μαδούρο όσο και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και με άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Αφού συναντήθηκε αυτόν τον μήνα με τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό, η ομάδα κρίσης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ελπίζει επίσης να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν μια ειρηνική διπλωματική διαδικασία εξόδου από την κρίση.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν διατυπώσει εικασίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές, καθώς η οικονομική πίεση και η διπλωματική πίεση έχουν αποτύχει να ρίξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ