Διατάσεις για ευκαμψία και ευεξία


Εκτελώντας τις συγκεκριμένες διατάσεις 3-4 φορές την εβδομάδα επί έναν μήνα, αυξάνετε προοδευτικά την ελαστικότητα, την ευλυγισία και την ευκαμψία των αρθρώσεων.

Όσο για τα αποτελέσματα; Θα αρχίσουν να φαίνονται από τον πρώτο μήνα και μετά.

Προτού ξεκινήσετε

* Για να κάνετε τις συγκεκριμένες διατάσεις επιλέξτε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού, όπου δεν θα σας ενοχλεί κανείς και μια ώρα της ημέρας όπου θα είστε ήρεμοι και δεν θα βιάζεστε.
* Η διάταση δεν πρέπει να πονάει, ούτε να σας ζορίζει.
* Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αναπνέετε ελεύθερα και μην κρατάτε την αναπνοή σας τη στιγμή που η μυϊκή ομάδα τεντώνεται. Εκπνεύστε και συγκεντρωθείτε στο σημείο που διατείνετε.

1. Το σώμα σας πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση, τα πόδια σε διάσταση και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Από αυτή τη θέση γέρνετε τον κορμό προς το πλάι, με το ένα χέρι να ακουμπάει στο ύψος του γονάτου και το άλλο να βρίσκεται πάνω από το κεφάλι.

Μένετε σε αυτή τη θέση 10 δευτερόλεπτα. Ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά. Το ίδιο κάνετε και από την αντίθετη πλευρά. Διατείνετε πλάγιους κοιλιακούς και ραχιαίους.

2. Φροντίστε να είστε σε καθιστή θέση, με τα πόδια να είναι ελαφρώς λυγισμένα μπροστά. Από αυτή τη θέση γέρνετε τον κορμό προς τα μπροστά και προσπαθείτε να πιάσετε τα πέλματα με τις παλάμες σας. Το εύρος της κίνησης εξαρτάται από την ευλυγισία του καθενός.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά. Διατείνετε δικέφαλο μηριαίο.

3. Το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση, με τα πόδια σε διάσταση και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Από αυτή τη θέση γέρνετε τον κορμό προς την πλευρά του ενός ποδιού και με τα δύο χέρια προσπαθείτε να πλησιάσετε τα πέλματά σας.

Μένετε σε αυτή τη στάση 10 δευτερόλεπτα, ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά. Το ίδιο εκτελείτε και από την άλλη πλευρά. Διατείνετε προσαγωγούς, δικέφαλο μηριαίο και πλάτη.

Tip: Οσοι έχετε ευαισθησία με τη μέση φροντίστε να μη φτάνετε πολύ χαμηλά.

4. Το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση και τα πόδια σε διάσταση με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Από αυτή τη θέση σκύβετε προς τα μπροστά. Και προσπαθείτε να πλησιάσετε τις παλάμες των χεριών σας με τα αντίστοιχα πέλματα. Ο κορμός δεν είναι σε ευθεία θέση, έχει μια ελαφρώς κλίση προς τα εμπρός.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12 δευτερόλεπτα, ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά.

Διατείνετε δικέφαλο μηριαίο, γλουτούς και ραχιαίους.

Tip: Προσέχετε όσοι έχετε ευαισθησία με τη μέση να μη σκύβετε πολύ χαμηλά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ