Ο εμπορικός πόλεμος τορπιλίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Σουηδίας


Ο εμπορικός πόλεμος, όσο κλιμακώνεται, προσθέτει κι άλλα, στα ήδη υπαρκτά εγχώρια προβλήματα για τη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία.

Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία της Σουηδίας σημείωσε άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Η ετήσια ανάπτυξη πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο 1,7%.

Το κράτος που βασίζει την ανάπτυξή του στις εξαγωγές αισθάνεται την αδυναμία που ήδη έπληξε τη ζώνη του ευρώ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σουηδίας. Οι εξαγωγές χάνουν την ορμή τους και η εγχώρια ζήτηση συγκρατείται από μια ταραγμένη αγορά ακινήτων, η οποία περιορίζει ον κατασκευαστικό τομέα και καθιστά τα νοικοκυριά πιο απρόθυμα να δαπανήσουν σε ακίνητα.

Ακόμα κι ένα απλό tweetάρισμα θα μπορούσε να κάνει την εικόνα αυτή, πολύ χειρότερη. Καθώς είναι η χώρα που παράγει τα γνωστά αυτοκίνητα Volvo, η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αποφασίσει να επιβάλει δασμούς εισαγωγής στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ένα τέτοιο σενάριο θα καθιστούσε αδύνατο για την Riksbank να προωθήσει τα σχέδιά της για να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το μηδέν και πάλι. Η σουηδική κεντρική τράπεζα άρχισε να επιστρέφει στην προγραμματισμένη σύσφιξή της, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν ότι αποσύρονται από κάθε πολιτική που θα περιορίσει την ανάπτυξη.

users_iqjWHBFdfxIU_ifgMQXr3aCjc_v2_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ