Καλύτερες οι συνθήκες ζωής των παιδιών σε 173 χώρες λέει η οργάνωση “Save the children”

Σημαντική πρόοδο έχει καταγράψει ο κόσμος τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών σύμφωνα με την οργάνωση “Save the children”.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως από τουλάχιστον 700 εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο έχει κλαπεί βίαια η παιδική τους ηλικία, κυρίως λόγω των εχθροπραξιών, αναφέρει η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν παντρευτεί, κυοφορούν, εργάζονται, πεθαίνουν βίαια ή δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους κατέγραψε πτώση σε ποσοστό σχεδόν 30% στα 690 εκατομμύρια από το 2000, όταν τα έθνη υιοθέτησαν τους παγκόσμιους στόχους για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση “Save the children”.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Παιδική Ηλικία, που γιορτάζεται την 1η Ιουνίου και σημειώνεται σε αυτήν ότι η κατάσταση των παιδιών έχει βελτιωθεί σε 173 από τις 176 χώρες που εξετάστηκαν.

Η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία βρίσκονται στην κορυφή των κατατάξεων της έκθεσης που εξετάζει τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του γάμου ανηλίκων και της παιδικής εργασίας, την ώρα που το Νότιο Σουδάν, το Μαλί, το Τσαντ, ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συγκεντρώνουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σύμφωνα με την έκθεση και σε σύγκριση με το 2000 η ΜΚΟ αναφέρει ότι:

-Από σχεδόν ένα στα τέσσερα των 2,3 δισεκατομμυρίων παιδιών που ζουν σήμερα κι είναι κάτω των 18 ετών έχει κλαπεί η παιδική ηλικία του, καθώς έχει εξαναγκαστεί σε γάμο ανηλίκων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόωρη εγκυμοσύνη, έχει αποκλειστεί από την εκπαίδευση, κλονίζεται από ασθένειες και υποσιτισμό.

-Οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 έχουν μειωθεί στο μισό, στα 5,4 εκατομμύρια από 9,8 εκατομμύρια το 2000.

-Οι δολοφονίες παιδιών έχουν καταγράψει πτώση 17% από το 2000, στις 85.000 δολοφονίες νέων ανθρώπων κάτω των 20 ετών το 2016.

-Ο αριθμός των καχεκτικών παιδιών μειώθηκε κατά 49 εκατομμύρια από το 2000 στα 149 εκατομμύρια. Εντούτοις, οι αριθμοί αυξήθηκαν στην Αφρική, όπου καταγράφονται 4 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, που δεν ευδοκιμούν εξαιτίας της κακής διατροφής και των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

-Επιπλέον 130 εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν σχολείο σήμερα, το 60% των οποίων είναι κορίτσια. Όμως, 262 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτός της εκπαίδευσης.

-Υπάρχουν 94 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά-εργάτες, με την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να σημειώνουν τις πλέον αξιοσημείωτες επιδόσεις. Μολαταύτα, 1 στα 10, ήτοι 152 εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να εργάζονται και σχεδόν τα μισά εξ αυτών ζουν στην Αφρική.

-Ο αριθμός των κοριτσιών νυφών ελαττώθηκε κατά σχεδόν 11 εκατομμύρια, στα 37 εκατομμύρια, με τη νότια Ασία να μειώνει στο μισό τα ποσοστά γάμων ανηλίκων. Εάν όλα τα κορίτσια τελείωναν το Λύκειο, επιπλέον 51 εκατομμύρια γάμοι ανηλίκων θα μπορούσαν να αποτραπούν έως το 2030.

-Καταγράφονται 13 εκατομμύρια γέννες από έφηβες κάθε χρόνο σήμερα, ένας αριθμός με πτώση κατά 3 εκατομμύρια από το 2000.

-Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες διπλασιάστηκε σε 420 εκατομμύρια από το 1995- περίπου ένα στα πέντε παιδιά, με εκείνα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ και η Συρία να πλήττονται περισσότερο.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here