Μαλαισία: Επιστρέφει τα… σκουπίδια στις χώρες από τις οποίες προήλθαν

Η Μαλαισία θα στείλει έως και 3.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος της Κουάλα Λουμπούρ.

Μετά από αυτό η Μαλαισία προστίθεται στον κατάλογο των ασιατικών χωρών που αρνούνται πλέον να δεχθούν τα σκουπίδια των πλούσιων χωρών και να υποβαθμίσουν και άλλο το περιβάλλον της χώρας τους.

Η Μαλαισία έγινε πέρυσι ο βασικός προορισμός παγκοσμίως των πλαστικών απορριμμάτων μετά την απαγόρευση των εισαγωγών τους από την Κίνα, η οποία δεχόταν περισσότερα από 7 εκατομμύρια τόνους το έτος.Δεκάδες εργοστάσια ανακύκλωσης είχαν εμφανιστεί ξαφνικά στη Μαλαισία, πολλά χωρίς άδειες λειτουργίας και οι κοινότητες διαμαρτύρονταν για περιβαλλοντικά προβλήματα.

Έτσι η Γέο Μπι Γιν, υπουργός Ενέργειας, Τεχνολογίας, Επιστήμης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε ότι 60 κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη Μαλαισία θα σταλούν πίσω.

«Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια εισήχθησαν παράνομα στη χώρα με ψευδή έγγραφα και άλλες παραβάσεις, που έγιναν σαφώς σε παραβίαση της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας», δήλωσε η Γέο σε δημοσιογράφους αφού επιθεώρησε τα φορτία στο Πορτ Κλανγκ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνησή του να μισθώσει ιδιωτική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών για να στείλει 69 κοντέινερ με απορρίμματα πίσω στον Καναδά και να τα αφήσει ακόμη και εντός των χωρικών του υδάτων αν αρνηθεί να τα δεχθεί.

Ο Καναδάς δήλωσε ότι τα απορρίμματα αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί στις Φιλιππίνες μεταξύ του 2013 και του 2014, εστάλησαν στη χώρα αυτή βάσει εμπορικής συναλλαγής που έγινε χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης.Ο Καναδάς συμφώνησε να πάρει πίσω τα απορρίμματα, αλλά ο Ντουτέρτε έχασε την υπομονή του ενόσω γίνονταν οι ρυθμίσεις και έδωσε εντολή για να φύγουν.

Αξιωματούχοι στη Μαλαισία έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 14 χώρες προέλευσης των ανεπιθύμητων αυτών απορριμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία.

Η Γέο σημείωσε ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών δεν γνωρίζουν σε μεγάλο ποσοστό ότι τα σκουπίδια τους, τα οποία πιστεύουν ότι ανακυκλώνονται, αντ’ αυτού εξάγονται ως επί το πλείστον στη Μαλαισία, όπου απορρίπτονται με τη χρήση επιβλαβών μεθόδων για το περιβάλλον. Μια εταιρεία ανακύκλωσης που έχει έδρα στη Βρετανία εξήγαγε έως και 50.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων στη Μαλαισία τα δύο τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, χωρίς να την κατονομάσει.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ