Συρία: Νεκροί τουλάχιστον 27 άμαχοι από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 27 άμαχοι, ανάμεσά τους 11 παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη (28/5) σε βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος σε περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, τομείς που σφυροκοπούνται ασταμάτητα εδώ κι έναν μήνα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Από την Κυριακή, επιδρομές του καθεστώτος και της Ρωσίας και τα πυρά του πυροβολικού στις περιοχές αυτές στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, καθώς και τομείς στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Το καθεστώς έχει ανακτήσει τον έλεγχο ενός κομματιού της νοτιοανατολικής Ιντλίμπ και του μεγαλύτερου μέρους των υπολοίπων τριών επαρχιών.

Αν και η Δαμασκός δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την έναρξη επιχείρησης εναντίον της ΧΤΣ, κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε τομείς των τζιχαντιστών, ενώ από τα τέλη του Απριλίου βρίσκονται σε εξέλιξη χερσαίες μάχες που επέτρεψαν να περιέλθουν στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων τμήματα της νότιας Ιντλίμπ και της βόρειας Χάμας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικρίνοντας έντονα το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τη Ρωσία, απαίτησε ξανά να τερματιστούν οι αεροπορικές επιδρομές. «Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αμάχων και υποδομών όπως σχολεία, αγορές και νοσοκομεία αποτελούν ασύνετη και απαράδεκτη κλιμάκωση», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα τέλη του Απριλίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 250 άμαχοι, ανάμεσά τους περίπου 50 παιδιά, στους βομβαρδισμούς.

Η Ούρσουλα Μίλερ, αξιωματούχος αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη ότι 270.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου και ότι οι οργανώσεις αρωγής έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν το έργο τους σε ορισμένους τομείς.

Σύμφωνα με την Μίλερ, μέσα σε αυτή την περίοδο 22 νοσοκομεία και κλινικές έχουν χτυπηθεί από αεροπορικές επιδρομές ή πυροβολικό. Η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ίσως οδηγήσει στην πλήρη διακοπή του έργου των οργανώσεων αρωγής, προειδοποίησε η ίδια αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ