Εκλογές 2019: Αγορές και ξένοι… πανηγυρίζουν – Θέλουν ΝΔ, δεν τους «χαλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ


Οι αγορές συνεχίζουν να στέλνουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Και χθες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό στην αγορά μετοχών, ενώ στην αγορά ομολόγων το κλίμα ήταν μάλλον αναμονής.

Οι διεθνείς οίκοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στη χώρα, πιστεύοντας ότι η οικονομία θα πάρει εκείνο το καύσιμο που της στέρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εξελίξεις, όπως η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που θα οδηγήσουν σε ώθηση της οικονομική ανάπτυξη, γίνεται αντιληπτό ότι το κλίμα ευφορίας απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθεί και να οδηγήσει ακόμη και σε έκτακτες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο αμερικανικός κολοσσός δεν είναι ο μοναδικός που βλέπει να βελτιώνονται σημαντικές οι προοπτικές ανάκαμψης λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής. Αναλυτές των Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan, Capital Economics και άλλων επενδυτικών οίκων συμφωνούν ότι οι πρόωρες εκλογές βγάζουν το πέπλο της αβεβαιότητας που κάλυπτε την αγορά και θα την επιβάρυνε μέχρι τον Οκτώβριο.

Αν σε αυτά συμπεριλάβει κανείς και την ανάλυση των Financial Times ότι η νίκη της ΝΔ κάνει καλό στην οικονομία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ξένοι υποδέχονται με θετικό τρόπο την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία.

Αυτό φαίνεται και από την εικόνα στο Χρηματιστήριο. Σε δύο μόλις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξεως του 8,5% τον έφερε μια ανάσα από τις 800 μονάδες, ενώ οι τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη την Πειραιώς είχαν κέρδη της τάξης του 19,3%.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα. Μπορεί η ΝΔ να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους, στην περίπτωση – ιδιαίτερα πιθανή – που λάβει αυτοδυναμία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα έχει άφθονο χρόνο στην διάθεσή της να κάνει ασκήσεις επί χάρτου.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα έχει μία ακόμη περίοδο χάριτος, μέχρι τις εκλογές και λίγο περισσότερο, ωστόσο αμέσως μετά απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις.

Πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και στο ακραίο σενάριο και καθόλου πιθανό, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει και ανατρέψει στην δυσμενή αυτή κατάσταση και συγκροτήσει κυβέρνηση, δεν θα είναι κάτι που θα στεναχωρήσει τους ξένους επενδυτές, αφού είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να λάβει τολμηρές αποφάσεις μη συμβατές με τις υποχρεώσεις της χώρας. Ως εκ τούτου ναι μεν οι ξένοι προτιμούν την ΝΔ, διότι έχει πιο ξεκάθαρο προσανατολισμό,  ωστόσο δεν είναι και αρνητικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που τον πλέον τον θεωρούν ένα συστημικό κόμμα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ