Μπόλτον: Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στα Εμιράτα

Το Ιράν βλέπει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από λίγες ημέρες. Κίνδυνος για σκληρή απάντηση των Αμερικανών.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν μέσα στον Μάιο εναντίον δεξαμενόπλοιων στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιήθηκαν με «ναυτικές νάρκες, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν».

Κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους από το Αμπού Ντάμπι, όπου έφτασε χθες Τρίτη, ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απαντήσουν στις δραστηριότητες του Ιράν και των εταίρων τους στην περιοχή με σύνεση. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεκαθαρίσει στο Ιράν και τους εταίρους του ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια πολύ σκληρή απάντηση από τους Αμερικάνους.

Παράλληλα ο Μπόλτον εξήγησε πως ένας από τους στόχους της επίσκεψής του στα Εμιράτα είναι να συνεργαστεί πιο στενά με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

Εκτίμησε επίσης ότι το γεγονός πως δεν εξαπολύθηκαν άλλες επιθέσεις στην περιοχή είναι απόδειξη ότι η αμερικανική απάντηση ήταν «επιτυχής», ενώ σημείωσε ότι περίπου την ίδια περίοδο που εξαπολύθηκε η επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων, στις 12 Μαΐου, υπήρξε και «μια ανεπιτυχής επίθεση εναντίον του Γιάνμπου», ενός λιμανιού της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επίλεκτη δύναμη αλ Κοντς του ιρανικού στρατού και το ενδεχόμενο ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί των Φρουρών της Επανάστασης να χρησιμοποιεί σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ως έμμεσο τρόπο για να επιτεθεί στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.

Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνη τη δύναμη αλ Κοντς, αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here