Νέα βουτιά για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα


Τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποίησαν νέα… βουτιά με τις αποδόσεις των 10ετών να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Διαμορφώνονται στο 3,175%.

Οι εκλογές φέρνουν τα ελληνικά ομόλογα κοντά σε ιστορικό χαμηλό… Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικού δημοσίου απομακρύνθηκαν από το χαμηλό ρεκόρ του 3% που σημείωσαν τη Δευτέρα, αλλά διαμορφώνονταν στο 3,175%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

To κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ο αντιπροέδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί το κρατικό χρέος για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων. Μετά τη νίκη του κόμματός του με 34% στις ευρωεκλογές στην Ιταλία, ο Σαλβίνι ενέτεινε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων και την έκκλησή του για νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αναστατώνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές που φοβούνται ότι τα σχέδιά του θα αυξήσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωναν άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων, με αυτή του 10ετούς τίτλου να αυξάνεται στο υψηλό επίπεδο ημέρας 2,73%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ξεκινήσει πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας στις 5 Ιουνίου για την αύξηση του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος της χώρας, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, δήλωσαν δύο πηγές της Ευρωζώνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία και ότι θα χρησιμοποιήσει «όλη την ενέργειά του» για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.

Τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια έκαναν ράλι στην αρχή της συνεδρίασης, με τις αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν μετά από δημοσιεύματα ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αντιδράσει κατά των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τις εξαγωγές της σε σπάνιες γαίες – μία ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε από υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά προϊόντα έως στρατιωτικό εξοπλισμό. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών, στο -0,172%.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ