Γαλλία: Σάλος. Πιέζουν δημοσιογράφο να… μαρτυρήσει για τη χρήση όπλων στην Υεμένη.


Μια δημοσιογράφος στην Γαλλία υπερασπίζεται ενώπιον των υπηρεσιών πληροφοριών την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde, Αριάν Σεμέν, η οποία κλήθηκε σήμερα από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, στην Γαλλία, ανέδειξε την προστασία των πηγών και εξέφρασε λύπη που «όλα γίνονται για να μας πείσουν ότι διαπράξαμε ένα μεγάλο λάθος».

Έχουν προηγηθεί κλητεύσεις άλλων επτά δημοσιογράφων, του γαλλικού ιστοτόπου Disclose, του Radio France και της εκπομπής «Quotidien» του TMC, των οποίων κοινό σημείο ήταν ότι ερεύνησαν τη χρήση γαλλικών όπλων στην Υεμένη.

Έχουν προκαλέσει ένα κύμα διαμαρτυριών δημοσιογράφων και πολιτικών προσωπικοτήτων που βλέπουν σε αυτές ένα πλήγμα στο δικαίωμα της πληροφόρησης.Η κατάθεση που έγινε πρώτο θέμα στην Γαλλία

Η Αριάν Σεμέν έδωσε κατάθεση χωρίς να έχει τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας ακρόασης ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, παρουσία του δικηγόρου της, στο πλαίσιο έρευνας για «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων».

«Τους εξήγησα ότι έκανα τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος και ανέδειξα το άρθρο 2 του νόμου του 1881» που αναφέρει πως «το απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων προστατεύεται κατά την άσκηση της αποστολής τους για την ενημέρωση της κοινής γνώμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μου έθεσαν πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο είχα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες μου, έμμεσα με ρωτούσαν για τις πηγές μου

«Όλα γίνονται για να μας πείσουν ότι διαπράξαμε ένα μεγάλο λάθος, κάτι το οποίο αμφισβητούμε επίσημα» συνέχισε η δημοσιογράφος η οποία κλήθηκε για άρθρα που έχει γράψει σχετικά με τις υποθέσεις του Αλεξάντρ Μπεναλά –υπόθεση την οποία αποκάλυψε– του πρώην συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διώκεται για άσκηση βίας στη διάρκεια διαδήλωσης.

Η δημοσιογράφος ρωτήθηκε ιδιαίτερα «για το προφίλ ενός υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, του Τσοκρί Βακρίμ, συντρόφου της πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Ματινιόν (σ.σ. πρωθυπουργικό μέγαρο)», Μαρί-Ελοντί Πουατού.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης της εφημερίδας Le Monde Λουί Ντρεϊφούς κατέθεσε επίσης ενώπιον της DGSI σήμερα το πρωί.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ