Η Ολλανδία έχει 1,5 δις ευρώ να ξοδέψει σε αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2024


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες, οι δαπάνες για την Άμυνα στην επόμενη πενταετία θα φτάσουν συνολικά το 1,5 δις ευρώ.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Ολλανδικό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε το Εθνικό Σχέδιο για το ΝΑΤΟ. Σε αυτό απαριθμούνται πέντε προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βλημάτων επιφάνειας-αέρος και ειδικότερα κατά βαλλιστικών πυραύλων (πυραυλοι SM-3). Οι άλλες προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι πρόσθετες επενδύσεις στα F-35, στις ειδικές δυνάμεις και την αύξηση επίγειας δύναμης πυρός.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή, υπάρχει πρόσθετο κονδύλι 162€ εκατ. ετησίως με το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 461 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων πάνω από ένα δις ευρώ προορίζονται για το Εθνικό Σχέδιο [ΝΑΤΟ]. “Θα πρέπει να γίνουν επιλογές και αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες”, σχολιάζει η Υπουργός Άμυνας, όμως οι παρατάξεις SP, GroenLinks και THINK έχουν προβληματισμούς. “Οι τέσσερις προτεραιότητες αντικατοπτρίζονται στο προηγούμενο αμυντικό μνημόνιο αλλά από πού προέκυψαν τα επιπλέον F-35; Θα μπορούσε να γίνει μια διαφορετική επιλογή. Ελπίζω για μια καλύτερη αιτιολόγηση“, δήλωσε ο βουλευτής του D66 Salima Belhaj. Μια σύντομη αιτιολόγηση για κάθε άξονα προτεραιότητας δίνεται στην επιστολή προς το κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου.

Ο Υπουργός Άμυνας απάντησε το Μάρτιο σε επικρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι τα επιπλέον χρήματα θα πάνε για τον εξοπλισμό και όχι για ανάγκες προσωπικού. “Ο σκοπός του προγράμματος”, εξηγεί ο υπουργός Bijleveld στην επιστολή “είναι να δείξει πώς η Ολλανδία τηρεί τις συμφωνίες σχετικά με το στόχο και την ικανότητα της επίτευξης δαπάνης 2% για το ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επένδυση σε εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, η περαιτέρω επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και μεθόδους αποτελούν μέρος από τις μεγάλες δαπάνες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Λευκή Βίβλου της Άμυνας το 2020”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ