Το βουνό των «νεκρών»


Ο 61χρονος Αμερικανός ορειβάτης, Τζον Κούλις, άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή στις παγωμένες πλαγιές του Έβερεστ, λόγω καρδιακής ανακοπής.

Οι νεκροί στη «στέγη του κόσμου» έφθασαν τους 11 από την αρχή της χρονιάς και πυκνώνουν ξανά οι φωνές για περισσότερα μέτρα προστασίας, αλλά και ελέγχου των ορειβατών, που ονειρεύονται να ανέβουνν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αποδίδονται στην εξάντληση και την κόπωση, που επιδεινώνονται εξαιτίας του συνωστισμού ορειβατών που επικρατεί προς και από την κορυφή, ο οποίος εκτός των άλλων προκαλεί και καθυστερήσεις. Οι εταιρίες βέβαια ενδιαφέρονται μόνο για κέρδη τους, οι Αρχές για τον τουρισμό, άρα τα κέρδη τους και οι ορειβάτες ίσως περισσότερο για τη ματαιοδοξία τους.

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου οι λιγότερο ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάβαση, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές και μποτιλιαρίσματα ορειβατών κοντά στην κορυφή αυτού του όρους των 8.848 μέτρων, όπου το οξυγόνο είναι πολύ αραιό.

Έτσι, παρόλο που η αναρρίχηση στην «στέγη του κόσμου» αποτελεί ένα όνειρο ζωής για κάποιους, η υλοποίηση αυτού το ονείρου μετατρέπεται σε εφιάλτη για ένα μεγάλο ποσοστό των ορειβατών.

Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του Guardian, αρκετοί ορειβάτες, επιστρέφοντας, μιλούν για μια εφιαλτική εμπειρία, με ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα στα άτομα που περιμένουν στην ουρά, εντάσεις και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο.

Τις αληθινές φρικιαστικές εικόνες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιχειρούν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου αποκαλύπτει μέσω του φωτογραφικού του φακού ο Καναδός κινηματογραφιστής Elia Saikaly.

Στη φωτογραφία, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, φαίνεται μια σειρά ορειβατών που βρίσκονται στη λεγόμενη «ζώνη του θανάτου» και προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ και στα δεξιά φαίνεται ένα πτώμα που κρέμεται από το σκοινί του.

Στην μακροσκελή λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Elia Saikaly γράφει, μεταξύ άλλων: «Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας το όνειρό μας και ακριβώς κάτω από τα πόδια μας κρέμεται ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει λοιπόν το Έβερεστ;».

Στο συγκεκριμένο σημείο οι ορειβάτες καταρρέουν λόγω της εξάντλησης από την πολύωρη αναμονή και την ορθοστασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου.

Όπως αναφέρει στο post του ο κινηματογραφιστής Elia Saikaly, και συνοδεύει το βίντεο που τραβήχτηκε στις 23 Μαΐου. «Περάσαμε πάνω από 60 άτομα τη νύχτα και φτάσαμε στη νότια κορυφή αμέσως μετά την ανατολή. Ξαφνικά, ο ουρανός άνοιξε, η ομίχλη και η συννεφιά διαλύθηκαν και αποκαλύφθηκε όλη η λαμπρότητα του κόσμου κάτω από τα πόδια μας. Το Hillary Step βρισκόταν μπροστά στα μάτια μας και η ομάδα των ορειβατών πλησίαζε το τελικό ορόσημο κάτω από την κορυφή του κόσμου. Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μας είχαν επηρεάσει όλους. Με το μυαλό να υποφέρει από την υποξία και τα άκρα μουδιασμένα από την κούραση, όλοι κάναμε κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα σε αυτήν την κατάσταση ζωής και θανάτου. Το φως της αυγής είχε αποκαλύψει την πύλη προς την κορυφή του Εβερεστ και παράλληλα ένα ανθρώπινο ον που είχε χάσει τη ζωή του. Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει λοιπόν το Έβερεστ; Η καρδιά μου ράγιζε για την οικογένεια και τους αγαπημένους του και ταυτόχρονα αναγνώριζα την αναγκαιότητα να συνεχίσω να προχωρώ. Σχεδόν 9000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να συνεχίσεις. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Τα άτομα; Οι εταιρείες; Η κυβέρνηση; Είναι μήπως καιρός να επιβληθούν νέοι κανόνες; Θα αλλάξουν άραγε ποτέ τα πράγματα; Ποια είναι η λύση;» γράφει.

Μάλιστα, καταγράφοντας την ανάβαση τεσσάρων γυναικών αραβικής καταγωγής, έγραψε σε άλλη ανάρτησή του: «Δεν μπορώ να πιστέψω τα όσα αντίκρισα εκεί πάνω. Θάνατο. Μακελειό. Χάος. Ουρές. Νεκρούς ανθρώπους καθ’ οδόν και σε σκηνές. Ανθρώπους που προσπάθησα να πείσω να γυρίσουν πίσω και κατέληξαν νεκροί… Όλα όσα διαβάζεις σε σοκαριστικούς τίτλους εφημερίδων, μέσα σε μια βραδιά».

…και 10 τόνοι απορριμμάτων

Καθώς ξεκινούσε η ορειβατική περίοδος, το Νεπάλ διοργάνωσε την Εκστρατεία Καθαρισμού του Έβερεστ για το 2019 προκειμένου να απομακρυνθούν πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων που άφησαν πίσω τους οι ορειβάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε αυτήν την προσπάθεια.

Κρατικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ για το περιβάλλον στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου σε μια περίοδο κατά την οποία διοργανώνει την Χρονιά ‘Visit Nepal’ 2020, με στόχο να προσελκύσει 2 εκατ. ξένους τουρίστες. Το Νεπάλ πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον στο Έβερεστ προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες και είναι επίσης καθήκον της κυβέρνησης να σώσει το Έβερεστ που είναι το καμάρι της χώρας μας, δήλωσε στο Xinhua ο Μίρα Ατσάρια, διευθυντής στο υπουργείο Τουρισμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ