Τα ταμπού των Γερμανών – Τα τρία θέματα για τα οποία δεν συζητούν ποτέ δημόσια

Σε πολλές χώρες, μέλη της ίδιας οικογένειας ή/και παρέας συχνά αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θύματα, πρόσωπα, γεγονότα προκειμένου να αποφύγουν τις πιθανότητα έντονες αντιπαραθέσεις που θα ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ο Τραμπ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit κ.λπ.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 1.300 Γερμανών, επιχείρησε να εντοπίσει όλα εκείνα τα ζητήματα που αποφεύγουν να συζητήσουν όσοι ζουν στη Γερμανία.

Μακράν το πιο καυτό ζήτημα -από μια λίστα με 14 θέματα- αναδείχθηκε για 7 στους 10 πολίτες το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ριψοκίνδυνο να λέει κανείς δημόσια ότι οι πρόσφυγες στη Γερμανία απολαμβάνουν υπερβολικά πολλές παροχές. Ιδιωτικά όμως μόλις το 31% πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Ακολουθεί ως δεύτερο θέμα το Ισλάμ και τρίτο ο πατριωτισμός.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Deutsche Welle, έχει ενδιαφέρον ότι πριν από 20 χρόνια μόλις το 16% των ερωτηθέντων χαρακτήριζε τον πατριωτισμό ζήτημα ταμπού, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φθάσει στο 41%.

Στο μεταξύ πάνω από το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά πως πως πολιτικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι αν δεν θέλουν να γίνουν αποδέκτες έντονων αντιδράσεων. Επίσης πολλοί Γερμανοί αποφεύγουν να δηλώσουν «πατριώτες» γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν ως ακροδεξιοί.

Γενικότερα αξίζει να τονιστεί πως σχεδόν το 50% των πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το τι λένε δημόσια ενώ 1 στους 3. εκτιμά πως μπορεί να μιλήσει ελεύθερα μόνο σε ιδιωτικό του περιβάλλον.

Επίσης το 41% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην υπερβολική, όπως θεωρούν, πολιτική ορθότητα.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η λέξη «ξένος» που έχει αντικατασταθεί με την περιγραφή «άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Ένας όρος μέσα από σεμινάρια πανεπιστημίου, που δεν ταιριάζει με την καθομιλουμένη, λέει η συντάκτρια της έρευνας Ρενάτε Κέχερ. Πάνω από το 66% των Γερμανών ωστόσο συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Πάντως σε ζητήματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων, η ανεργία ή η ανατροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή της είτε ιδιωτικά είτε στη δημόσια.

Deutsche Welle

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ