Μασσαλία: Τελικά Σαουδαραβικό πλοίο… φόρτωνε ηλεκτρογεννήτριες και όχι όπλα

Το σαουδαραβικό φορτηγό πλοίο Bahri Tabuk, για το οποίο είχε καταγγελθεί ότι επρόκειτο να φορτώσει γαλλικά όπλα και πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο της Υεμένης, απέπλευσε τελικά σήμερα από το λιμάνι τις Μασσαλίας, αφού προηγουμένως παρέλαβε ένα φορτίο με ηλεκτρογεννήτριες, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείες αλλά και από ένα συνδικάτο λιμενεργατών.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Disclose, που αρχικά είχε αναφέρει, το πρωί της Τρίτης, ότι το πλοίο θα παραλάμβανε πυρομαχικά για τα γαλλικά οβιδοβόλα CAESAR, με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τελικά αυτοδιαψεύστηκε χθες το βράδυ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα βλήματα που έφυγαν με κοντέινερ από το εργοστάσιο Eurenco του Μπερζεράκ (νοτιοδυτική Γαλλία) ανακατευθύνθηκαν προς άγνωστο προορισμό», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «αλλαγή στρατηγικής» του γαλλικού κράτους μετά την κινητοποίηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, πριν από δύο εβδομάδες στη Χάβρη και χθες στη Μασσαλία, έγραψε το Disclose στο Twitter. Στη Χάβρη, ένα άλλο σαουδαραβικό πλοίο της ίδιας εταιρείας, για το οποίο υπήρχαν επίσης υποψίες ότι θα φόρτωνε γαλλικά όπλα, τελικά αναγκάστηκε να αποπλεύσει άπρακτο.

Σήμερα «δεν φορτώσαμε κανένα όπλο, κανένα πυρομαχικό», διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του συνδικάτου των λιμενεργατών CGT που έχει ταχθεί κατά της μεταφοράς οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού από το λιμάνι Φος της Μασσαλίας. Όπως και την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος της Shipping Agency Service (SAS), της εταιρείας που εκπροσωπεί στη Γαλλία τη σαουδαραβική Bahri, τόνισε ότι δεν φορτώθηκαν όπλα στο πλοίο.

Σύμφωνα με τους λιμενεργάτες και τη SAS, το φορτίο αποτελείτο από ηλεκτρογεννήτριες της γερμανικής εταιρείας Siemens.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Disclose προκάλεσαν την κινητοποίηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που κατηγορούν τη Γαλλία ότι εξοπλίζει τη Σαουδική Αραβία, όμως τα όπλα και τα πυρομαχικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη. Νωρίτερα σήμερα περίπου 15 ακτιβιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης Aser, είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι Φος, κρατώντας ένα πανώ με το σύνθημα «Όχι γαλλικά όπλα για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη». Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριζε ότι το Bahri Tabuk έφτασε στη Μασσαλία φορτωμένο σε καναδικά θωρακισμένα οχήματα.

Μια άλλη οργάνωση, η ACAT (Δράση Χριστιανών για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων), που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσέφυγε την Τρίτη στη δικαιοσύνη για να σταματήσει τη φόρτωση του Bahri Tabuk.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here