Νέες εκλογές στο Ισραήλ – Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να πείσει τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, κυβέρνηση στο Ισραήλ μετά τις εκλογές του Απριλίου δεν σχηματίστηκε εντός της προθεσμίας και η χώρα οδηγείται ξανά στις κάλπες.

Τα μέλη της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, ψήφισαν, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, υπέρ της διάλυσής της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ.

Η προθεσμία που είχε ο Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση έληξε χθες και έτσι οι νέες εκλογές αποδείχθηκαν μονόδρομος. Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, κέρδισε τις 35 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, παρά τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει την έρευνα που διενεργείται από τη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους κράτησαν εβδομάδες, ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θρησκευτικών κομμάτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με τα οποία σκόπευε να συνεργαστεί. Και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Κνέσετ τάχθηκε με 74 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά υπέρ της πρότασης να διαλυθεί ώστε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.

Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή Βουλή έκανε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά να δει τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέτει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

Πρόκειται για σενάριο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την εξέλιξη πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει και τις νέες πρόωρες εκλογές. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει μια «σαφή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μας φέρει τη νίκη», και πρόσθεσε «θα νικήσουμε (…), ο λαός θα νικήσει».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία του Ισραήλ μέσα στο καλοκαίρι, καθώς παραμένει στον θώκο σε υπηρεσιακό ρόλο. Ωστόσο η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα γι’ αυτόν.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here