Κτηματολόγιο 2019: Οι δύο νέες περιοχές που παίρνουν παράταση – Έτσι θα αποφύγετε τα λάθη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο Κτηματολόγιο και αφορά 12.608.580 δικαιώματα και περιλαμβάνει πολλά μέρη της Ελλάδας ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε περισσότερες από μια περιοχές, ενώ αρκετές είναι οι ιδιοκτησίες δεν έχουν σημαντική αξία σε σχέση με τις αστικές περιοχές των προηγούμενων προγραμμάτων.

Την ίδια ώρα, τα ακίνητα είναι δυσκολότερα να εντοπιστούν και να υποδειχθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης, ενώ δεν υπάρχουν (σε πολλές) περιπτώσεις συμβόλαια καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε αρκετό μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητας τους.

Σε επιπλέον παράταση για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα Δωδεκάνησα και την Κορινθία. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη η παράταση στη συλλογή δηλώσεων θα είναι έως τα τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται ότι στις 16 Μαΐου κατατέθηκε τροπολογία για την παράταση έως και έξι μήνες (ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής) για τη συλλογή των δηλώσεων.

Πώς θα κάνετε την αίτηση:

  • Καταγράψτε τα ακίνητα σας. Ξεχωρίστε τις Τοπικές ή Δημοτικές ενότητες στις οποίες ανήκουν. Τα τέλη υπολογίζονται αυτοματοποιημένα από τα συστήματα καταχώρισης.
  • Αντιστοιχίστε στα ακίνητα σας τα έμπρακτα δικαιώματα σας. Σε κάθε ακίνητο είναι δυνατόν να έχετε παραπάνω από ένα δικαιώματα. Καταγράψτε τα, καθώς είναι απαραίτητη η δήλωση καθενός από αυτά.
  • Συλλέξτε τα απαραίτητα νομικά έγγραφα. Βρείτε τα επικυρωμένα συμβόλαια. Ένα ακίνητο μπορεί να αποκτηθεί με περισσότερα από ένα συμβόλαια ή τρόπους (πχ ένα τμήμα να έχει αγορασθεί και ένα να έχε κληρονομηθεί). Σε περίπτωση κληρονομιάς, προσκομίστε τα έγγραφα που αποδεικνύουν το ποσοστό που έχετε κληρονομήσει. Για ακίνητα χωρίς συμβόλαιο που έχουν αποκτηθεί με χρησικτησία, προσκομίστε την δικαστική απόφαση.
  • Εντοπίστε ακίνητα σας
  • Συμπληρώστε τα έντυπα δηλώσεων. Αντιστοιχίστε τα έγγραφα με τις δηλώσεις. Σε κάθε δήλωση επισυνάπτετε φωτοτυπία της ταυτότητας του δηλούντος και αποδεικτικό ΑΦΜ
  • Καταθέστε τις δηλώσεις στο αρμοδιο Γραφείο Κτηματογράφησης (μπορείτε να το βρείτε στο ktimatologio.gr)

Με πληροφορίες από «ΤΑ ΝΕΑ»


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ