Κατάσκοπος ή πατριώτισσα; Η περιπέτεια της Ριάλιτι Γουίνερ


Η Ριάλιτι Γουίνερ είναι έγκλειστη σε φυλακές των ΗΠΑ εκτίοντας πενταετή ποινή για το έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με την προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Είναι το πρώτο άτομο που φυλακίστηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το αδίκημα και η μητέρα της καταγγέλλει πως ζει υπό τρομοκρατικό καθεστώς ώστε να μην επικοινωνήσει την ιστορία της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η 27χρονη Γουίνερ, η οποία υπηρετούσε στην Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία από το 2010 έως το 2016 ως μεταφράστρια και γλωσσική αναλύτρια και είχε παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες της, απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα το 2017 όταν και εργαζόταν για την NSA στην Τζόρτζια.

Διέρρευσε το έγγραφο σε ένα μέσο επικοινωνίας και – παρότι διατηρήθηκε η ανωνυμία της – συνελήφθη πριν καν δημοσιευτεί το ρεπορτάζ.

Έκανε συμφωνία με τις Αρχές και δήλωσε ένοχη. Καταδικάστηκε με τον νόμο περί κατασκοπείας παρότι σε κανένα σημείο της δίκης δεν χαρακτηρίστηκε κατάσκοπος και οι εισαγγελικές Αρχές της αναγνώρισαν ως ελαφρυντικό πως δεν διέρρευσε το έγγραφο σε κάποια ξένη δύναμη, αλλά στα ΜΜΕ.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπόμπι Λ. Κριστίν χαρακτήρισε την Γουίνερ «ουσιαστικό παράδειγμα εσωτερικής απειλής» και επέμεινε πως το έγκλημά της είναι σοβαρό.

«Το έγγραφο το οποίο διέρρευσε περιείχε άκρως απόρρητες πληροφορίες», τόνισε.

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην εν λόγω περίπτωση είναι πως η κρατούμενη δεν έχει καμία απολύτως επαφή με μέσα ενημέρωσης – και είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι που έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για να της μιλήσουν. Ακόμη, υπάρχουν και όσοι επικρίνουν την ποινή που της επιβλήθηκε, τονίζοντας πως είναι πολύ μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς περιπτώσεις όπως αυτή της Ρωσίδας Μαρίας Μπούτινα, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1,5 έτους.

Η Μπούτινα συνελήφθη από τις αμερικάνικες Αρχές ως «κατάσκοπος της Ρωσίας» και στο δικαστήριο δήλωσε ένοχη. Σε αντίθεση με την Γουίνερ, όμως, η Ρωσίδα έδωσε – πολλάκις μάλιστα – συνεντεύξεις όντας στη φυλακή.

 

Το κατηγορώ της μητέρας της

Η Μπίλι Γουίνερ Ντέιβις, μητέρα της κρατούμενης, κατήγγειλε την καταδικαστική απόφαση εις βάρους της κόρης της, τονίζοντας πως «δεν έχει προδώσει την πατρίδα της. Μας προστάτευσε και μας υπερασπίστηκε».

Μάλιστα, η μητέρα της έκανε λόγο και για μία καμπάνια δυσφήμισης και δαιμονοποίησης της κόρης της.

«Δεν θέλουν ο κόσμος να μάθει την αληθινή Ριάλιτι Γουίνερ», είπε, μιλώντας στο CNNi.

«Οι κατήγοροι την παρουσίασαν έως έναν κακό άνθρωπο, που μισεί τη χώρα της… έναν άνθρωπο τον οποίο πρέπει να φοβούνται οι Αμερικανοί. Και, αλήθεια, πιστεύω πως φοβούνται ότι αν η Αμερική γνωρίσει το ποια είναι πραγματικά η Ριάλιτι Γουίνερ θα ανακαλύψει πως δεν έχει καμία σχέση (σ.σ. με όσα της καταλογίζουν)», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα δουν έναν άνθρωπο γεμάτο αγάπη, στοργή και συμπόνια. Έναν καλό και ειλικρινή άνθρωπο. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν τόσο πολύ να μην ακούσει η Αμερική την Ριάλιτι».

«Όχι» σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τα ΜΜΕ
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του, το CNNi έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να επικοινωνήσει με την 27χρονη, σε μία περίπτωση, μάλιστα, ομάδα του αμερικάνικου δικτύου ταξίδεψε με την μητέρα της μέχρι τη φυλακή, αλλά δεν της δόθηκε άδεια να λάβει συνέντευξη.

«Την έχουν προειδοποιήσει και την εκφοβίζουν σχετικά με τις επικοινωνίες της», κατήγγειλε η Γουίνερ Ντέιβις. «Της λένε πως δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως επικοινωνία με δημοσιογράφους ή μέσα, με κανέναν τρόπο».

Παρά τα όσα περνάει η κόρη της, η Μπίλι Γουίνερ Ντέιβις δηλώνει πως αυτό που έκανε ήταν το σωστό.

«Πλήρωσε το τίμημα, αλλά δεν θα άλλαζα αυτά που έκανε γιατί για μένα είναι κάτι ευγενές και πατριωτικό».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ