Βουδαπέστη: Εικόνες ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των πλοίων. video


Μια τουριστική περιήγηση στη βραδινή Βουδαπέστη με τουριστικό πλοίο κατέληξε σε τραγωδία. Επτά Νοτιοκορεάτες τουρίστες ανασύρθηκαν νεκροί από τα νερά του Δούναβη, ενώ ακόμη και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τους 21 αγνοούμενους.

Ήταν περίπου 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα) της Τετάρτης όταν το τουριστικό πλοίο που έκανε βόλτα δεκάδες τουρίστες στον φημισμένο Δούναβη για να τους ξεναγήσει στα αξιοθέατα της ουγγρικής πρωτεύουσας συγκρούστηκε με άλλο πλοίο. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το μικρό πλοιάριο με το όνομα «Γοργόνα» βυθίστηκε και τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η σύγκρουση των δυο πλοίων στη Βουδαπέστη έχει καταγραφεί σε video από κάμερα ασφαλείας.

Το μετεωρολογικό site Időkép έδωσε στη δημοσιότητα video από κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στην ουγγρική Βουλή και «βλέπουν» τη γέφυρα Μαργκερίτ, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα με τους επτά νεκρούς και τους 21 αγνοούμενους. Αγωνία για ένα 6χρονο παιδάκι, που ήταν στο πλοίο αλλά το όνομά του δεν είναι ανάμεσα σε εκείνα των διασωθέντων.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ποταμόπλοιο που μετέφερε τους τουρίστες βυθίστηκε στον «φουσκωμένο», από την κακοκαιρία Δούναβη. Δεν είναι ακόμη σαφές το πως προκλήθηκε η σύγκρουση των δυο πλοίων, στο τμήμα του Δούναβη που διέρχεται από το κέντρο της Βουδαπέστης. Η ουγγρική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.Φωτογραφία Reuters

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο site Index.hu ότι το πλοίο, συνολικής χωρητικότητας 60 επιβατών, χτυπήθηκε στο πρυμναίο τμήμα του από πλοίο κρουαζιέρας μεγάλου εκτοπίσματος.Το πλοίο με το οποίο συγκρούστηκε το ποταμόπλοιο – Φωτογραφία Reuters

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στον Δούναβη συνεχίζονται αλλά υπάρχουν λίγες ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι 21 άνθρωποι που αγνοούνται. Επτά Νοτιοκορεάτες διασώθηκαν, επτά πνίγηκαν και 19 αγνοούνται ενώ νεκρός θεωρείται και ένας Ούγγρος, δήλωσε ο Κανγκ Χιούνγκ-σικ, αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ. Οι επτά διασωθέντες έχουν υποστεί υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, στο πλοίο Γοργόνα επέβαιναν 33 Νοτιοκορεάτες τουρίστες, τρεις ξεναγοί καθώς και διμελές πλήρωμα Ούγγρων. Το πλοίο Γοργόνα είχε μήκος 27μ, ήταν διώροφο με μηχανή 150 ίππων και δυνατότητα να μεταφέρει 60 ανθρώπους, ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Panorama Deck Ltd.Το χρονικό της τραγωδίας στη Βουδαπέστη

Το πλοίο που μετέφερε τους τουρίστες συγκρούστηκε με μεγάλο επιβατικό σκάφος περίπου στις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης (29.05.2019) μεταξύ της Αλυσιδωτής γέφυρας, της πιο γνωστής στη Βουδαπέστη και της γέφυρας Μαργκερίτ, που συνδέει την παλιά πόλη της Βούδας και τη συνοικία της Πέστης.Φωτογραφία EPA

Ο Άντριαν Παλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανάφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι το τουριστικό πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουσή του. Η θερμοκρασία του νερού ήταν μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου την ώρα του δυστυχήματος, σύμφωνα με τον ουγγρικό Τύπο.

Το σημείο του δυστυχήματος είναι μια πολύ δημοφιλής περιοχή, ειδικά για τις ποτάμιες περιηγήσεις, με το διασημότερο αξιοθέατο να είναι το κτίριο όπου στεγάζεται η Βουλή της Ουγγαρίας, που φωτίζεται κάθε νύχτα και η σιλουέτα του δεσπόζει στην ανατολική όχθη του Δούναβη.Φωτογραφία EPA

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την ανέλκυση του πλοίου από τον βυθό και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν ενδεχομένως υπάρχουν πτώματα παγιδευμένα στο κουφάρι του σκάφους, το οποίο εντοπίστηκε κοντά στη γέφυρα Μαργκερίτ.

Από την αρχή του Μαΐου, ο Δούναβης είναι φουσκωμένος και υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, ενώ την ώρα του δυστυχήματος σημειωνόταν καταιγίδα στην Βουδαπέστη.

«Δεν θα πω ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, οπότε προτιμώ να πω ότι υπάρχουν λιγοστές πιθανότητες (ανεύρεσης επιζώντων)», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Παλ Γκιέρφι, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης. «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά και λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ποταμού, των υδρατμών καθώς και λόγω των ρούχων που φορούσαν οι άνθρωποι που έπεσαν μέσα στο νερό», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες για τους αγνοούμενους. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι πιθανότητες είναι μηδαμινές», πρόσθεσε.Φωτογραφία EPA

Μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, στην οποία μετέχουν πλοία και δύτες και χρησιμοποιούνται προβολείς και ραντάρ, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο του δυστυχήματος.

Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν επιτόπου ανέφεραν ότι στις όχθες του ποταμού είδαν ασθενοφόρα για παιδιά. Στο πλοίο που βυθίστηκε επέβαινε ένα εξάχρονο παιδί, είπε ο Λι Σανγκ-μου, ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού τουριστικού πρακτορείου που είχε οργανώσει το ταξίδι. Το όνομα του παιδιού, ωστόσο, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα με τους διασωθέντες, πρόσθεσε το πρακτορείο.Φωτογραφία EPAΘρήνος στη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να «αναπτυχθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι» για να προσφερθεί βοήθεια στους συμπατριώτες του και είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την ουγγρική κυβέρνηση για να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. «Αυτό που προέχει είναι η ταχύτητα», δήλωσε ο Μουν.

Η Σεούλ πρόκειται να στείλει στη Βουδαπέστη 33 αξιωματούχους, ανάμεσά τους ειδικούς διασώστες και ειδικούς του στρατού, δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος Κο Μιν-ζουνγκ, ενώ η κυβέρνηση θα παράσχει ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με το μητρώο σκαφών Hajoregiszter.hu, το πλοίο, το οποίο είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση το 1949, είχε τοποθετηθεί ουγγρικής κατασκευής νέος κινητήρας την δεκαετία του ’80.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ