Ιπποτισμός στους αιθέρες… Ο άσος και οι καταρριφθέντες εχθροί


O Όσβαλντ Μπέλκε, ήταν ένας από τους πρώτους άσους των αιθέρων και εκπαιδευτής του περίφημου «Κόκκινου Βαρόνου». Στις 5 Ιανουαρίου 1916 ο Μπέλκε με το περίφημο μονοπλάνο Fokker Eindecker I πάνω από την περιοχή της πόλης Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Ο Μπέλκε εντόπισε τότε ένα βρετανικό, διθέσιο αναγνωριστικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν οι υπολοχαγοί Γουίλιαμ Σόμερβιλ και Τζέφρι Φόρμιλι. Ο Γερμανός άσος επιτέθηκε και σύντομα έπληξε το βρετανικό αεροσκάφος, το οποίο και κατέρριψε.

Αμέσως μετά ο Μπέλκε πέταξε πάνω από το καταρριφθέν αεροσκάφος και είδε σημεία ζωής. Οι Βρετανοί πιλότοι δεν είχαν σκοτωθεί. Τότε αποφάσισε να προσγειωθεί δίπλα και να τους βοηθήσει. Και οι δύο Βρετανοί είχαν πληγωθεί βαριά, αλλά ήταν ζωντανοί.

Ο Μπέλκε έτρεξε στο πλάι τους και τους τράβηξε από το κατεστραμμένο αεροπλάνο, για να μην καούν ζωντανοί. Ο Σόμερβιλ μιλούσε άπταιστα γερμανικά και ευχαρίστησε τον Μπέλκε. Ο Γερμανός αντάλλαξε χειραψία με τους Βρετανούς και τους είπε πως ήταν πολύ χαρούμενος που δεν είχαν σκοτωθεί.

Οι Βρετανοί όμως ήταν τραυματίες και χρειάζονταν βοήθεια. Έτσι ο Μπέλκε φρόντισε να σπεύσει στην περιοχή ασθενοφόρο και να τους παραλάβει. Οι δύο Βρετανοί πράγματι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και σώθηκαν. Ο δε Μπέλκε τους επισκεπτόταν στο νοσοκομείο, φέρνοντάς τους ακόμα και βρετανικές εφημερίδες για να διαβάζουν.

Επίσης φρόντισε οι επιστολές που έγραψαν οι δύο Βρετανοί για να ενημερώσουν τη μονάδα τους και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους, ότι ήταν ζωντανοί. Για την ακρίβεια παρέδωσε ο ίδιος τις επιστολές, πετώντας πάνω από τη βάση των Βρετανών πιλότων και αγνοώντας τα βρετανικά πυρά, έριξε τις επιστολές με ερματισμένο φάκελο.

Η ιστορία αυτή είχε εδώ και χρόνια ξεχαστεί. Ήρθε όμως και πάλι στο φως, πρόσφατα, καθώς οι επιστολές ανακαλύφθηκαν και τέθηκαν σε πλειστηριασμό στη Βρετανία. Ο ιπποτικός Μπέλκε σκοτώθηκε άδοξα, το 1916, σε εναέριο ατύχημα, όταν ένας άπειρος Γερμανός πιλότος έριξε το αεροσκάφος του πάνω στο δικό του. Όταν σκοτώθηκε είχε 40 καταρρίψεις και ήταν μόλις 25 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ