Καλογήρου για Δικαιοσύνη: Είναι απόφαση του πρωθυπουργού – Οι δικαστές δεν είναι υποχείριο κανενός


Η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. 

Ο Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της ΝΔ.

  • Το πρώτο επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να προβεί σε τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η απάντηση, είπε ο υπουργός είναι ότι δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Επίσης η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Αυτό που έχει γίνει είναι η προαναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές.
  • Δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, επικαλείται το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων και με βάση αυτόν ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προαγωγές. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί στο νόμο περί προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Τρίτον, η ΝΔ προδικάζει ότι το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη νέα ηγεσία θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προδικάζει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, είπε ο υπουργός, κάτι που δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
  • Τέλος είπε ο υπουργός, δίνεται η εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη εκτιμά ότι οι δικαστές και η Δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο.

Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, που ορίζει την διαδικασία, ακόμη και σε διάλυση της Βουλής συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τοποθέτησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι «οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου και το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί αμέσως μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να υπάρχει ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για το αν «προχωράτε μονομερώς», ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και σε επόμενη ερώτηση πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η διαδικασία ορισμού της νέας ηγεσίας δεν ξεκίνησε τώρα, αντίθετα έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει και η σχετική διαδικασία από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τέλος τις πληροφορίες ότι θα ζητηθεί η παραίτηση του προέδρου κα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία: «Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά» είπε.

Αιχμές από το Μαξίμου

Με αιχμές για σκοπιμότητες πίσω από την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να βρεθεί συνεναιτική λύση στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου την επιστολή της Πειραιώς.

«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Στην πρόσκληση του Μιχάλη Καλογήρου, η Νέα Δημοκρατία απάντησε με την αρθρογραφία γνωστών συνταγματολόγων τις τελευταίες μέρες δικαστηρίων.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην απαντητική του επιστολή ξεκαθαρίζει πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παραπέμπει στα άρθρα των Νίκου Αλιβιζάτου, Α. Μανιτάκη, Μ.Σταθόπουλου, Α.Καραμπατζού, Ν.Παπασπύρου και Κ. Μποτόπουλου.

H επιστολή Καλογήρου

Στην επιστολή του ο κ. Καλογήρου τονίζει ότι παρά το γεγονός «ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα», ωστόσο – για να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης – καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξουν μαζί τον επόμενο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του

Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Με τιμή,
Μιχάλης Καλογήρου
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
& Ανθρώπινων Δικαιωμάτων»

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προκληθεί «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για το ζήτημα της αλλαγής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως μια υπό παραίτηση κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία.

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παπαθεοδώρου, έκανε λόγο για απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση της κυβέρνησης.

Ενστάσεις έχουν εκφράσει, επίσης, και συνταγματολόγοι.

Νωρίτερα πηγές της προεδρίας της Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Δικαιοσύνης», διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο ΠτΔ αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το ζήτημα της αλλαγής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστικών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ