Αυστρία: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.


Η έως τώρα πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπιρλάιν, αναλαμβάνει Καγκελάριος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την Αυστρία σε πρόωρες βουλευτικές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,

Αναφέροντας ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός μίας “κυβέρνησης εμπιστοσύνης”, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έπλεξε το εγκώμιο της κ. Μπιρλάιν, τονίζοντας πως τώρα θα είναι η πρώτη ομοσπονδιακή Καγκελάριος στην Αυστρία.

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, θα ασκήσει τα καθήκοντά της, τόσο μέχρι τις πρόωρες εκλογές όσο και στη συνέχεια μέχρι τον σχηματισμό της νέας που θα προκύψει.

Αυστρία – Σκάνδαλο Στράχε: Φοιτήτρια από τη Βοσνία η… Ρωσίδα ανιψιά του…

Στις πρώτες της δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, η νέα Καγκελάριος ανακοίνωσε τα δύο πρώτα ονόματα μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησής της.

Αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ και υπουργός Δικαιοσύνης ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, έως τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Καγκελαρία και από τους πλέον έμπιστους του πρώην Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.Αυστρία: Στο δρόμο προς τις κάλπες που άνοιξε το σκάνδαλο

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση από την συνταγματική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πληροφορίες ανέφεραν ως πλέον επικρατέστερη ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.

Κανονικά, οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και σχεδόν εβδομάδες τη χώρα, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποχρεώθηκε να διαλύσει τον – από τον Δεκέμβριο του 2017 – μεταξύ τους κυβερνητικό συνασπισμό και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ