Οι αγορές επενδύουν στον Μητσοτάκη, αλλά δεν φοβούνται τον Τσίπρα


Θερμό αναμένεται το φετινό καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και εξαιτίας της μεταστροφής των ξένων επενδυτών, που αγοράζουν Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ξένοι και έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και την προοπτική της. Θεωρούν ότι η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και το κυριότερο θα επιταχύνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Η προτίμηση των επενδυτών είναι σαφής υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν διστάζουν να το πουν δημόσια. Ωστόσο για αυτούς το ρίσκο που παίρνουν είναι πολύ μικρό και αυτό διότι, εκτιμούν ότι ακόμη και στην ολική ανατροπή και στην επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, το σκηνικό δεν θα είναι αυτό που είδαν τους τελευταίους μήνες, με συνεχείς εκτροπές, από τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ο ίδιος έχει κάνει

Θεωρούν λοιπόν ότι θα δουν έναν Τσίπρα που ναι μεν δεν θέλουν, αλλά δεν φοβούνται, εντελώς διαφορετικό που θα θυμίζει τον πρωθυπουργό πριν την έξοδο από το μνημόνιο. Έναν Αλ. Τσίπρα που θα κάνει αυτό που πρέπει και όχι απαραίτητα αυτό που θέλει.Έχουν στήσει πάρτι

Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Χθες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα υψηλά 12 μηνών με τις τράπεζες να καλπάζουν. Στην αγορά ομολόγων τόσο το 10ετές ομόλογο, όσο και το 5ετές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 3,053% με σημαντική αποκλιμάκωση άνω του 2,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή το 10ετές ήταν στο 3,461%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για το 5ετές ομόλογο που υποχώρησε χθες ακόμη και κάτω από το 1,9% και διαμορφώθηκε στο 1,887%, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν στο 2,104%.

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι και το γεγονός ότι έχει κλείσει σημαντικά η διαφορά ανάμεσα στα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα. Όλη την περίοδο της κρίσης, από το 2008 και μετά, ήταν σταθερά κοντά στις 100 μονάδες βάσης, εικόνα που διατηρούνταν εν πολλοίς και μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Σήμερα στο 10ετές η διαφορά είναι στις 40 μονάδες βάσης, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν στις 91 μονάδες βάσης. Η διαφορά είναι σαφής και αντικατοπτρίζει την αλλαγή στάσης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο είχε γίνει με απόδοση 3,9% και με 5ετές τον Ιανουάριο με 3,6%. Μάλιστα πριν το Πάσχα, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν να βγει η χώρα στις αγορές εντός του Ιουνίου, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και στόχο για επιτόκιο κάτω από το 2,5%.Χρηματιστήριο

Νέο άλμα για τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο και πρωταγωνιστή για μία ακόμη φορά τις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,33 μονάδες και άνοδο 3,19%, ενώ οι συναλλαγές για μία ακόμη συνεδρίαση ήταν πάνω από τα 100 εκατ. και συγκεκριμένα στα 130 εκατ. ευρώ.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 11,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχουν παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο 27,3%. Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζει αυτή της Τράπεζας Πειραιώς με την άνοδο σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις να αγγίζει το 61,6%.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ