Άρειος Πάγος: Ποιες είναι και ποιες υποθέσεις έχουν χειριστεί Καλού και Κοκοτίνη

Δύο γυναίκες θα βρίσκονται πλέον στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για περισσότερες από 4 ώρες επελέγησαν τελικά για τη νευραλγική θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δήμητρα Κοκοτίνη και για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για αντισυνταγματικές πρακτικές, αφού βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο και έτσι για τα επόμενα χρόνια η Δικαιοσύνη θα κυριαρχείται από γυναίκες, εάν ληφθεί υπόψη ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας Πρόεδρος για τα επόμενα 4 χρόνια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη που επελέγη για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, όπως συνομολογείται, γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα τον Φεβρουάριο του 1981, τον Δεκέμβριο του 2014 προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη και τον Οκτώβριο του 2018 σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Πρόσφατα άναψε το «πράσινο φως» ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να πάρει άδεια ο πολυισοβίτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ακόμη, συμμετείχε στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, όπου ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ελαφρυντικά, ενώ το 2016 ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και είχε ταχθεί υπέρ των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.

Η Ειρήνη Καλού που επελέγη για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και χαίρει επίσης ιδιαίτερης εκτίμησης γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής και εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα τον Φεβρουάριο του 1981, προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014και στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018. Η ίδια είχε χειριστεί το σύνολο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου και είχε απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί επίσης λόγω συνταξιοδότησης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ