Γιατί οι γυναίκες είναι πιο θρήσκες από τους άντρες;


Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, οι γυναίκες εκδηλώνουν την πίστη τους περισσότερο από τους άνδρες. Και υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που εξηγεί αυτό το φαινόμενο της θρησκοληψίας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ποια είναι αυτή; Οι άντρες είναι πιο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο, σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, στις ΗΠΑ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από διάφορες προγενέστερες έρευνες που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, αναλύοντας τις προτιμήσεις ανάληψης ρίσκων και τις δημογραφικές πληροφορίες.

Σ’ αυτή την έρευνα εξετάστηκαν στοιχεία από τη μελέτη Monitoring the Future του 2015, την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση των Ναρκωτικών και την Υγεία του 2010 και την Εθνική Έρευνα Νεότητας και Θρησκείας του 2005. Συνολικά, οι πηγές αυτές κατέγραψαν τις προτιμήσεις σχετικά με το ρίσκο, τις δημογραφικές μεταβλητές και τη θρησκευτικότητα 22.745 Αμερικανών εφήβων.

Η σύγκριση των στοιχείων αποκάλυψε ότι γενικά οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα από ό,τι οι γυναίκες. Ωστόσο, όταν η ανάληψη ρίσκου χρησιμοποιήθηκε ως μεταβλητή ελέγχου, οι διαφορές στη θρησκευτικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στο γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στη θρησκεία. Η μελέτη βρήκε μια σεμνή στατιστική συσχέτιση μεταξύ του φύλου, του ρίσκου και της θρησκευτικής πίστης και συμμετοχής. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την προσωπική εμπλοκή στη θρησκεία και που μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των φύλων.

Τι άλλο μπορεί να εξηγήσει το χάσμα θρησκείας – φύλου; Οι θεωρίες που επικεντρώνονται στις φυσικές, βιολογικές ή γενετικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχουν βρει κάποιο μετρήσιμο παράγοντα που να συνδέεται ξεκάθαρα με τη θρησκευτικότητα. Και οι θεωρίες που επισημαίνουν τους κοινωνικούς παράγοντες ως τον κύριο μηχανισμό στην εξήγηση του θρησκευτικού χάσματος μεταξύ των φύλων αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα: παρά τις τεράστιες κοινωνικές μεταβολές και τις αλλαγές ρόλων των δύο φύλων στην πάροδο των τελευταίων δεκαετιών, το θρησκευτικό χάσμα των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές κοινωνίες.

Είναι δύσκολο να βρούμε μια οριστική απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι πιο θρησκευόμενα άτομα από τους άνδρες. Ίσως πρέπει να δεχτούμε την άγνοιά μας σχετικά με αυτό το θέμα, ενώ συνεχίζουμε να διερευνάμε το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη.

Επιμέλεια: Εύα Αρβανίτη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ