Εξέταση χοληστερίνης: Επιτρέπεται να φάω κανονικά την προηγούμενη μέρα;


Για τους ανθρώπους που δεν αντέχουν στην ιδέα ότι πρέπει να απέχουν από το φαγητό πριν κάνουν εξέταση αίματος για τα επίπεδα χοληστερόλης, νέα μελέτη φέρνει μια ευχάριστη είδηση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να απέχουν από όλα εκτός από το νερό πριν κάνουν την εξέταση.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα είναι η τελευταία γι’ αυτό το θέμα, παρέχοντας ισχυρές αποδείξεις ότι η αποχή ή μη από το φαγητό πριν τη εξέταση μέτρησης των λιπιδίων, δεν έχει σημασία για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Samia Mora, διευθύντρια του τμήματος Μεταβολομικής στο Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστόνη.

Η μελέτη περιλάμβανε πάνω από 8.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα. Τα επίπεδα χοληστερόλης νηστείας και μη νηστείας μετρήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο τριών ετών για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο και θάνατο λόγω καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νηστεία ή η μη νηστεία πριν από μια εξέταση χοληστερόλης οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα τους ίδιους ανθρώπους και είχε μικρή επίδραση στην πρόβλεψη κινδύνου για μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζεται να νηστέψουν πριν από μια εξέταση χοληστερόλης.

«Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σε κατάσταση μη νηστείας. Για ορισμένους, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από διαβήτη, η αποχή από το φαγητό πριν από μια εξέταση μέτρησης λιπιδίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη», δήλωσε η Mora.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ