Προστατέψτε τα παιδιά από τον καπνό του τσιγάρου!


Χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, δράττουμε της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε σε όλες τις μανούλες πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα! Στη χώρα μας, παρά τις απαγορεύσεις και τις νομοθετικές αλλαγές που θέλουν να προστατεύσουν τους μη καπνίζοντες, φαίνεται πως δυσκολευόμαστε να υπακούσουμε στους νόμους και να περιορίσουμε (ή και να κόψουμε) την βλαβερή αυτή συνήθεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, 4 στις 10 Ελληνίδες δεν κόβουν το τσιγάρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Προστατέψτε τα παιδιά από τον καπνό του τσιγάρου!

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες αποτελούν μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι καπνίζει όλο και περισσότερο. Σοκαριστικό είναι το γεγονός πως το 36% των γυναικών δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το ποσοστό που σταματάει να καπνίζει μόλις αντιλαμβάνεται ότι κυοφορεί είναι 19%, με ένα μεγάλο μέρος να επιστρέφει στην βλαβερή συνήθεια μετά το πέρας της κύησης και του θηλασμού.

Τα παιδιά θύματα του παθητικού καπνίσματος
Η κ. Μάρθα Ανδρίτσου* μας προειδοποιεί πως κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, εκ των οποίων 165.000 είναι παιδιά, τα οποία πεθαίνουν πριν την ηλικία των 5 ετών, από νοσήματα όπως: πνευμονία, άσθμα ή σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Η κα. Ανδρίτσου συνεχίζει:

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στον καπνιστή, αλλά και στα άτομα που εκτίθενται στον καπνό του όταν βρίσκονται σε κλειστό χώρο. Ιδιαίτερα, καταστρέφονται οι ευαίσθητοι πνεύμονες των μικρών παιδιών που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, οι εγκυμονούσες που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με πολύ μικρό σωματικό βάρος.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά παθητικών καπνιστριών την περίοδο της εγκυμοσύνης εμφανίζουν μειωμένη πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία».

Προστατέψετε τα παιδιά από τον καπνό του τσιγάρου σας
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καπνίζουμε εκεί που υπάρχουν ή ζουν παιδιά όπως σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι. Επίσης, οι επιπτώσεις στο έμβρυο αλλά και στην μητέρα μπορεί να είναι τραγικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Προσπαθήστε να κόψετε το τσιγάρο. Πάντα υπάρχει τρόπος – αρκεί να υπάρχει και θέληση!

*Μάρθα Ανδρίτσου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε και Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν.Α

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ