Τι είναι αγάπη τελικά και τι δεν είναι;


Ξεκινάς με τη σταθερά ότι τη βρήκες την αγάπη όσο ακόμα είσαι νήπιο. Τότε που σε περιφέρουν από αγκαλιά σε αγκαλιά και όλοι είναι μες στα φιλιά μαζί σου. Είναι εύκολο να είσαι μωρό τώρα που το σκέφτομαι. Γιατί δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να σε αγαπάνε. Ή πιο σωστά, σε αγαπάνε όλοι ό,τι και αν κάνεις. Ακόμα κι αν ρίξεις το βάζο και τα κάνεις πάνω σου και πετάξεις το φαγητό στο πάτωμα και πιτσιλίσεις την οθόνη του υπολογιστή, πάλι θα σε αγαπάνε.

Γιατί είσαι εσύ και είσαι μωρό και μπορείς να φέρεσαι με ότι μπορείς να αντιλαμβάνεσαι. Μεγαλώνοντας όμως θα μάθεις πως την αγάπη πρέπει να προσπαθείς για να την αξίζεις. Δε θα σου χαρίζεται τόσο εύκολα. Και δε θα συγχωρούνται πάντα τα πάντα. Άλλοτε είναι ένας αγώνας δρόμου κι άλλοτε ένας τελικός προορισμός.

Κυνηγάς πάντοτε την ευτυχία μη γνωρίζοντας που έχει κρυφτεί. Συχνά θα τη χάνεις γιατί επενδύεις σε λάθος άτομα. Θα χάνεις την ισορροπία σου, την πίστη σου στο καλό και άλλα δακρύβρεχτα. Όμως η αγάπη υπάρχει εκεί έξω και είναι πολυδιάστατη. Απλά πρέπει να μάθεις να τη ξεχωρίζεις.

Η αγάπη δεν:

Δεν αντιγράφει το σινεμά
Σε μια εποχή που οι σαπουνόπερες, τα βραζιλιάνικα και τα τούρκικα σίριαλ μοιάζουν βούτυρο στο ψωμί μας, η αγάπη αναπαράγεται σαν καραμέλα. Ναι, είναι πολλά τα λεφτά στο γνήσιο το love story που ήρθε από μακριά και μπλέκεται σε εμπόδια. Και καταλήγει πάντα σε happy end αφού νικήσει τους κακούς. Η αγάπη δεν είναι σκηνές με ροζ ευτυχία που λήγει ή αναπαράγεται σε δέκα επεισόδια. Στην αγάπη δεν έρχονται όλα εύκολα, χρειάζεται προσπάθεια. Γι’ αυτό αξίζει περισσότερο από κάθε σίριαλ ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Δεν είναι συμβιβασμός
Στην αγάπη δεν υπάρχει πόδι να πατήσεις/γάτα να σκίσεις/αέρας που πρέπει να κοπεί και άλλες παλιές αξέχαστες τακτικές που αντιγράφονται σε πιο μοντέρνα εκδοχή στις σχέσεις του σήμερα. Αν πρέπει να κάνεις πίσω στα θέλω σου για να είσαι με κάποιον, αν πρέπει να αφήσεις πίσω τα όνειρά σου για να κρατήσεις μια σχέση. Και αν πρέπει να θυσιάσεις την προσωπικότητά σου για να ανεχτείς πράγματα που δε σου ταιριάζουν, τότε δεν είναι αγάπη. Γιατί η αγάπη δεν σε πάει πίσω, παρά μόνο μπροστά. Εκείνη αφουγκράζεται τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου και αν τη βρεις γίνεσαι ευτυχισμένα καλύτερος άνθρωπος όχι συναισθηματικά καταπιεσμένη ψυχή.

Δεν είναι ζήλια και έλεγχος
Η αγάπη ισούται με την εμπιστοσύνη. Με όσα μου λες πως έκανες χτες και εγώ κλείνω τα μάτια και σε φαντάζομαι να τα κάνεις. Αν πρέπει να ζηλέψω, αν πρέπει να ελέγξω αν μου λες την αλήθεια. Τότε δε νιώθω ασφαλής μαζί σου. Και ότι υπάρχει μαζί μας θα κινδυνεύει να χαθεί στην πρώτη αφορμή.

Δεν είναι πάντα αυτό που βλέπεις
Όπως ο Μικρός Πρίγκιπας έλεγε να βλέπεις με την καρδιά, γιατί ακούει καλύτερα. Αυτό ακριβώς είναι η αγάπη. Μακριά από κάθε σεξουαλική έλξη και περιπέτειες που λήγουν πριν προλάβετε να συστηθείτε. Η αγάπη είναι τα άλλα τα μεγάλα. Αυτά που κρύβονται στο καθαρό βλέμμα, στη φροντίδα, στο μαζί σε όλα. Οτιδήποτε άλλο συγχέεις με την αγάπη απλά θα σε κάνει να χάσεις χρόνο. Να μπερδέψεις το εφήμερο με το πραγματικό. Να ποντάρεις στο λάθος και να αναρωτιέσαι πού βρίσκεται και δεν την βλέπεις.

Η Αγάπη:

Η φιλία η σωστή, η αγνή, χωρίς δεύτερες σκέψεις
Οι άνθρωποι που θα έρθουν στη ζωή σου και από guest θα γίνουν πρωταγωνιστές. Θα είναι αυτοί που θα στηρίζουν στα δύσκολα και θα γιορτάζουν πρώτοι σε κάθε επιτυχία. Είναι οι άνθρωποι που το «πάντα» είναι λίγο για να περιγράψει το ρόλο τους στη ζωή σου. Μια σχέση αμφίδρομη και ειλικρινής.

Ελευθερία
Η ελευθερία που δίνεις στον άλλο να είναι ο εαυτός του και η ελευθερία που πρέπει να έχεις κι εσύ να δρας κατά το πώς αισθάνεσαι. Ναι, αγάπη = ελευθερία σκέψης και πνεύματος.

Μια δυνατή ομάδα που αποτελείται από δυο
Δε μου αρέσει η λέξη δέσμευση και γενικότερα οι ταμπέλες μπάζουν από παντού. Όταν βλέπεις το ταίρι σου σαν συμπαίκτη, σαν gym partner, ξέρεις πάντα ότι είστε από την ίδια πλευρά. Και όταν στην αγάπη κυριαρχεί η ομαδικότητα τότε το όποιο στοίχημα για τη δυάδα είναι άχαστο.

Αλλάζει
Όλα είναι πιο όμορφα όταν αγαπάς και σε αγαπούν. Αλλά η αγάπη σηματοδοτεί και την αλλαγή στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι αλλάζουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τώρα αγαπούν περισσότερο ή λιγότερο. Απλά οφείλεις να είσαι προετοιμασμένη για τις αλλαγές. Να είσαι εκεί να δέχεσαι πως ναι τα πράγματα δεν είναι ίδια, αλλά η βάση δεν άλλαξε. Ο άνθρωπος είναι ακόμη δίπλα σου και έχεις τη δυνατότητα να τον κρατήσεις. Αρκεί να δεχτείς τις αλλαγές και να αγαπάς την διαφορετικότητα που σου προσφέρουν.

Η αγάπη έρχεται πάντα στο τέλος. Τη στιγμή που έχεις μάθει να κοιτάζεις στη σωστή κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ