Έτσι θα συντηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να «τρέξουν» περισσότερο

Η αλήθεια είναι ότι τα καλά αθλητικά παπούτσια, είτε αυτά τα χρειάζεσαι για τρέξιμο, είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι ακριβά. Αυτό που ψάχνουμε όλοι είναι τρόποι για να τα συντηρούμε σωστά.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εξοικονομούμε χρήματα προκειμένου να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μας.

Τα παπούτσια για τρέξιμο για παράδειγμα, ανάλογα τη φίρμα και τα κιλά του κάθε δρομέα, πρέπει να τα αλλάζουμε κάθε 500 με 700 χιλιόμετρα. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί δρομείς που πετούν τα παπούτσια τους νωρίτερα με αποτέλεσμα να δαπανούν περισσότερα χρήματα από όσα πρέπει.

Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να κάνουμε τα παπούτσια μας να κρατήσουν περισσότερο:

Φορέστε μόνο στην προπόνηση και τον αγώνα
Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι αισθάνονται άνετα φορώντας τα παπούτσια τρεξίματος στη δουλειά, στον καφέ ή οπουδήποτε αλλού. Μην το κάνεις. Φόρεσε αυστηρά τα παπούτσια τρεξίματος μόνο στην προπόνηση ή στον αγώνα. Όταν φοριούνται συνέχεια φθείρονται, ενώ το σύστημα απορρόφησης των κραδασμών γίνεται λιγότερο ελαστικό.

Φορέστε τα και βγάλτε τα σωστά
Ένα από τα κλασικά λάθη. Φοράμε και βγάζουμε τα παπούτσια μας με δεμένα κορδόνια. Κακώς. Χαλαρώστε αρκετά να κορδόνια τόσο όταν βάζετε, όσο και όταν βγάζετε τα παπούτσια σας και μην τα ταλαιπωρείτε τραβώντας τα. Η εφαρμογή τους χαλάει με αποτέλεσμα να μη στηρίζουν καλά το πόδι μας.

Στέγνωστε όπως πρέπει
Αν τα παπούτσια σου έχουν βραχεί, δεν χρειάζεται να τα βάλουμε στο καλοριφέρ ή στο αερόθερμο ή να τους κάνουμε πιστολάκι. Ειδικά όταν αυτά είναι δερμάτινα. Τα συνθετικά μπορεί και να το αντέξουν, τα δερμάτινα ωστόσο όχι, αφού στεγνώνει το δέρμα και χαλάει. Βγάλτε τους πάτους και αφήστε τα εκτός σπιτιού στον αέρα. Αν θέλετε να βοηθήσετε στέγνωμα γεμίστε τα με χαρτί εφημερίδας που τραβάει την υγρασία. Ακόμα και αν δεν έχουν βραχεί, πρέπει να αφήνετε έξω για να στεγνώνουν από τον ιδρώτα.

Έτσι θα συντηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να “τρέξουν” περισσότερο

Να έχετε και δεύτερο ζευγάρι
Αν τρέχεις πολύ, σχεδόν καθημερινά, καλό είναι να έχεις και ένα δεύτερο ζευγάρι για να τα εναλλάσσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει η ζωή και των δύο ζευγαριών. Γενικά είναι καλό το παπούτσι να… τρέχει μέρα παρά μέρα. Κατ΄αρχήν αποσυμπιέζονται τα υλικά και «ξαναφουσκώνουν» και κατά δεύτερον έχουν στεγνώσει από τον ιδρώτα. Οι φθορά, λοιπόν, είναι μικρότερη.

Να τα αποθηκεύετε σωστά
Τα παπούτσια δεν πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε μέρος με υγρασία, ούτε πρέπει να είναι κλειστό. Οι παπουτσοθήκες που είναι εντελώς κλειστές είναι μεγάλο λάθος, όπως επίσης και η τσάντες γυμναστηρίου. Χρειάζονται αέρα.

Μην τα βάλετε στο πλυντήριο
Στην αρχή θα σας αρέσει, αλλά σταδιακά θα καταλάβετε ότι είναι λάθος. Τα παπούτσια μπορούν να πλένονται, αλλά στο χέρι. Πάρτε μια μαλακή βούρτσα και σαπούνι και προσπαθήστε να βγάλετε τη βρώμια με κρύο νερό. Αν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα στο πλυντήριο, δηλαδή για μάλλινα ή πλύσιμο στο χέρι, χωρίς στύψιμο και με κρύο νερό, τότε βάλτε τα παπούτσια σας μέσα σε μια υφασμάτινη τσάντα και πλύντε τα με προσοχή και χωρίς μαλακτικό.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ