Όταν καπνίζει η μητέρα, καπνίζει και το έμβρυο


Τι επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη; Πόσο επηρεάζεται το έμβρυο και αργότερα το βρέφος όταν η μαμά συνεχίζει αυτή τη βλαβερή συνήθεια;

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα, 31 Μαϊου, κατά του Καπνίσματος, ρωτάμε τις ειδικούς του Irois και μας δίνουν όλες τις απαντήσεις.

Όταν καπνίζει η μητέρα, καπνίζει και το έμβρυο καθώς μέσω του πλακούντα μεταφέρονται σε αυτό όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη, αλλά και 7.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 70 έχουν επιβεβαιωμένη καρκινογεννητική ικανότητα.

Πολλές γυναίκες που καπνίζουν, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Υπάρχουν και άλλες οι οποίες προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν είτε να το μειώσουν είτε να συνεχίζουν να καπνίζουν όπως συνήθιζαν.

Το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος στο Irois αποτελεί μια συμβουλευτική παρέμβαση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στόχο έχει αρχικά να ενημερώσει τις γυναίκες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και έπειτα να συμβάλλει στη διακοπή του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Προγραμματισμένες ατομικές και ομαδικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Irois εβδομαδιαίως και κατόπιν συνεννόησης μαζί σας.

– Ποια είναι τα οφέλη για το έμβρυο από τη διακοπή του καπνίσματος;
1. Αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου. Ακόμα και την πρώτη μέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος το έμβρυο θα αρχίσει να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο απ’ ότι πριν.
2. Αύξηση της πιθανότητας καλύτερης λειτουργίας και ανάπτυξης των πνευμόνων του εμβρύου.
3. Μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού.
4. Αύξηση της πιθανότητας το βάρος του νεογνού να κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια αντί να υπολείπεται (λιποβαρές νεογνό).
5. Μείωση της πιθανότητας το νεογνό να χρειαστεί να νοσηλευτεί μετά τη γέννησή του.
6. Μείωση περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά:
• Έχουν μικρότερη ανάγκη φροντίδας υγείας.
• Πάσχουν λιγότερο από χρόνια νοσήματα.
• Έχουν λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες.

– Αν μειώσω αρκετά το κάπνισμα δεν αρκεί; Γιατί πρέπει να το διακόψω τελείως;
Η απλή μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση στο βάρος γέννησης του νεογνού. Μόνο η πλήρης διακοπή παρουσιάζει διαφορά. Ενώ σχεδόν άμεσα είναι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη όσον αφορά στο βάρος γέννησης του νεογνού.

– Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να διακόψω το κάπνισμα;
Όσο πιο νωρίς διακοπεί το κάπνισμα τόσο καλύτερα για την υγεία του βρέφους και της μητέρας. Εάν η μητέρα διακόψει το κάπνισμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το νεογνό της θα γεννηθεί με το παρόμοιο βάρος όπως μιας μη καπνίζουσας μητέρας.

– Ποια η σχέση του μητρικού θηλασμού και του παθητικού καπνίσματος του βρέφους;
Η αξία του μητρικού γάλακτος είναι αναντικατάστατη για αυτό τον λόγο έχει επανέλθει ο μητρικός θηλασμός ως συνήθεια σε πάρα πολλές χώρες. Ωστόσο ένα θέμα που μας προβληματίζει είναι το παθητικό κάπνισμα του μωρού που θηλάζει. Μικρές ποσότητες νικοτίνης εισέρχονται στο μητρικό γάλα που προσλαμβάνει το βρέφος.

Οι μητέρες που καπνίζουν συνηθίζουν να απογαλακτίζουν τα παιδιά τους νωρίτερα. Ο πρόωρος αυτός απογαλακτισμός συσχετίζεται με διαφορές στη μητρική συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των νεογνών, ενώ πιθανολογείται ότι το κάπνισμα ευθύνεται για τον πρόωρο απογαλακτισμό λόγω της μειωμένης ποσότητας γάλακτος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ